Slaapproblemen komen vaker voor dan je denkt. Volgens sommige schattingen heeft ruim tien procent van de mensen er last van: moeite met inslapen, niet kunnen doorslapen of veel te licht slapen. De slaapproblemen variëren van narcolepsie (zomaar spontaan in slaap vallen) tot nachtelijke angsten en hypersomnia (veel te veel slapen).
Slecht slapen kan op den duur leiden tot afnemende concentratie, vermoeidheid, spanningsklachten, geheugenstoornissen, irritatie en somberheid. Hierdoor kan de kans op het maken van fouten toenemen, waardoor slaapproblemen zelfs kunnen bijdragen aan ongelukken op bijvoorbeeld de werkvloer of in het verkeer.
Veel slaapstoornissen worden veroorzaakt door drukte of spanningen. Maar ook lichamelijke klachten, zoals: jeuk, pijn, hoesten, benauwdheid, opvliegers en vaak naar het toilet moeten, kunnen de oorzaak van een slaapstoornis zijn.
Kernslaap en luxe slaap
Gemiddeld slapen we tussen de zeven en acht uur per etmaal; ongeveer één derde van ons leven. Dit lijkt misschien veel, maar over het algemeen kunnen we stellen dat de kwaliteit belangrijker is dan de hoeveelheid. Met vier tot vijf uur slaap is de ‘kernslaap’, die we nodig hebben voor geestelijk en fysiek herstel, al behaald. De uren daarna zijn zogenaamde ‘luxe slaap’; hoe meer van deze slaap, hoe beter uitgerust we wakker worden.
Algemene slaaptips
Zodra we de oorzaak van slaapproblemen kennen, kunnen we deze aanpakken. Er zijn echter ook een aantal algemene tips, waarmee je een beter nachtritme kunt bevorderen.
– Zorg ten eerste voor een regelmatig slaapritme – dus elke dag ongeveer op dezelfde tijd naar bed en op dezelfde tijd opstaan, liefst ook in het weekend.
– Ontspan je voor het naar bed gaan, een lauwwarm bad kan wonderen doen.
– Probeer overdag geen dutje te doen.
– Studeer of werk niet vlak voor het slapengaan.
– Zorg dat er in de slaapkamer een gelijkmatige, comfortabele temperatuur heerst – niet te warm maar ook niet te koud: tussen de 15 en 18 graden is prima.
– Voorkom dat je slaap verstoord wordt door licht; zorg voor goede verduisterende gordijnen en zet geen felverlichte wekker naast je bed.
– Voor sommige mensen kan een beker warme melk of een andere, niet-opwekkende warme drank het verschil maken.
Ondanks deze maatregelen nog steeds slaapproblemen?
– Ga dan even tien minuten je bed uit en iets doen in een andere kamer. Luister naar zachte muziek, mediteer of drink een kopje thee met kruiden als valeriaan, hop of citroenmelisse.
– Bij de drogist en apotheek zijn diverse homeopathische middelen te koop die kunnen helpen om beter te slapen.
Mochten deze artikelen je niet alle antwoorden geven, of wil je uitgebreid geïnformeerd worden?
In onze webwinkel hebben we een e-boek: Lekker Slapen kun je leren :
Na het lezen van dit e-boek, zul je heerlijk slapen en uitgerust wakker worden, want je leert niet alleen de oorzaak, maar je krijgt ook praktische, direct toe te passen tips over:
- Waar slapeloosheid vandaan kan komen
- Wat je daar tegen kunt doen
- Hoe je je voorbereid op de nacht, wat je wel en niet moet doen
- Waarom ontspannen hierbij cruciaal is
- We geven ontspanningsoefeningen voor het slapen
- We laten je de beste slaaphouding zien, om ontspannen in te slapen
Bekijk het e-boek Lekker Slapen kun je Leren
Gerelateerde artikelen:
Meer lezen over: Slechte nachtrust door lezen via laptop, computer en iPad
Meer lezen over: Voeding en vermoeidheid.