Er wordt veel onderzoek gedaan naar het voorkomen van diabetes, het verminderen van de symptomen en naar het verminderen van de bijwerkingen van medicatie bij suikerziekte. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er een betere doorbloeding bij mensen met diabetes mogelijk is. Een goede doorbloeding is behulpzaam bij de behandeling van diabetes. Laten we beginnen bij het begin.
Oxidatieve stress: vernietigende moleculen aan het werk
Het lichaam zou je kunnen zien als een fabriek waar vele complexe processen gaande zijn. In deze fabriek hebben cellen zuurstof nodig om energie te kunnen produceren. Tijdens deze processen ontstaan er verscheidene zuurstofverbindingen, waarvan sommige ‘vrije radicalen’ zijn. Deze zeer actieve deeltjes zijn zo hard op zoek naar iets om zich in vast te bijten, dat dit zelfs de lichaamseigen verbindingen (zoals genen, eiwitten of vetten) kunnen zijn. Ze veranderen de structuur en eigenschappen van de cellen en de aangetaste moleculen worden vervolgens zélf vrije radicalen. Hierdoor ontstaat een zeer verwoestende negatieve cirkel. Dit proces noemt men ook wel ‘oxidatieve stress’. Het gevolg? Hart- en vaataandoeningen, kanker, diabetes of andere ernstige aandoeningen.
Een verband tussen suikerziekte en oxidatieve stress wordt in steeds meer onderzoeken opgemerkt. Dat verband heeft veel te maken met een verhoogde bloedsuikerspiegel, die op zijn beurt zorgt voor een zogenaamde verhoogde LDL-oxidatie.
Wat houdt verhoogd LDL-cholesterol in?
Geoxideerd LDL-cholesterol wordt in de bloedvaten afgezet en dit kan ervoor zorgen dat de vaten op een gegeven moment dichtslibben en verharden. Onderzoek heeft echter belangrijke inzichten opgeleverd, waardoor er een oplossing is gevonden in essentiële aminozuren. Deze zuren zijn heel belangrijk voor het lichaam. Het zijn namelijk de bouwstoffen van eiwitten en die eiwitten hebben we hard nodig voor de groei en het behouden en vernieuwen van onze organen en spierweefsels. Uit deze aminozuren haalt het lichaam de belangrijke voedingsstof L-carnitine.
Wat is L-carnitine?
L-carnitine maakt het lichaam zelf aan, uit de aminozuren ‘lysine’ en ‘metionine’ die zich in de nieren en de lever bevinden. Lysine is één van de essentiële aminozuren die we als mens nodig hebben. Het lichaam maakt dit niet automatisch aan, maar haalt de benodigde stoffen uit voeding. Lysine zit vooral in vlees, zuivel en peulvruchten. Ook metionine haalt het lichaam uit voeding. Deze stof zit in producten als: vis, vlees, groente, volkorenbrood en rijst.
Uit onderzoek bleek aanvulling met L-carnitine heel effectief. Bovendien daalde hierdoor de hoeveelheid geoxideerd LDL-cholesterol aanzienlijk. Ook de bloedvet-waarden en het LDL-cholesterol waren lager dan zonder aanvulling van L-carnetine.
L-carnitine in combinatie met een caloriearm dieet
In combinatie met een caloriearm dieet blijkt L-carnitine tevens de insulineresistentie (lichaam maakt insuline aan, maar insuline wordt niet goed opgenomen) te verbeteren. Een ander onderzoek toont aan dat alleen een caloriearm dieet onvoldoende is. In dit geval bleef de insulineconcentratie- en resitentie namelijk onveranderd. Juist de combinatie, een caloriearm dieet en aanvulling met L-carnitine blijkt zeer effectief. Het is mogelijk dat de carnitine door het dieet beter kan worden opgenomen, maar dit is nog niet met zekerheid te zeggen.
Onderzoek naar effect van antioxidant alfa-liponzuur
Alfa-liponzuur wordt door het lichaam aangemaakt en tevens uit voeding gehaald. Het is een krachtige antioxidant die de doorbloeding bij diabeten verbetert, zo is uit onderzoek gebleken. De bloedvatverwijding door de acetylcholine (een stof die ervoor zorgt dat signalen van zenuw op spier worden overgebracht) steeg significant.
Ook aanvulling met co-enzym ‘Q10’ blijkt effectief. Het heeft een goede invloed op de endotheelfunctie; het inwendig bekleedsel van de bloed- en lymfevaten. Dit wil zeggen dat er minder spanning in de vaten ontstaat. Cholesterolverlagende medicatie remt de aanmaak van het lichaamseigen Q10 en het positieve effect van co-enzym Q10 op de endotheelfunctie lijkt het gevolg te zijn van minder spanning in de bloedvaten.
Foliumzuur gunstig effect op endotheelfunctie
Metformine is een medicijn dat veel mensen met diabetes voorgeschreven krijgen. Je kent ze misschien onder andere als Glucophage, Riomet, Fortamet of Glumetza. Het medicijn zorgt voor een lichte stijging van het zogenaamde ‘homocysteïnegehalte’, zo blijkt uit onderzoek. Homocysteïne is een afbraakproduct van de stofwisseling en een gezond homocysteïnegehalte draagt tevens bij aan het behoud van sterke vaatwanden. Aanvulling met foliumzuur blijkt het positieve effect van metformine te versterken en dit zorgt voor een betere doorbloeding.
Bron:
L-Carnitine supplementation reduces oxidized LDL cholesterol in patients with diabetes (NCBI)
Caloric restriction and L-carnitine administration improves insulin sensitivity in patients with impaired glucose metabolism (NCBI)
Alpha-lipoic acid improves vascular endothelial function in patients with type 2 diabetes: a placebo-controlled randomized trial (NCBI)
Effects of controlled-release alpha lipoic acid in lean, nondiabetic patients with polycystic ovary syndrome (NCBI)
Low serum 25 (OH) vitamin D levels (<32 ng/mL) are associated with reversible myositis-myalgia in statin-treated patients (NCBI)
Coenzyme Q10 improves endothelial dysfunction in statin-treated type 2 diabetic patients (NCBI)
Effects of metformin with or without supplementation with folate on homocysteine levels and vascular endothelium of women with polycystic ovary syndrome (NCBI)