Multidisciplinaire behandeling goed voor zwangere vrouwen

zwanger_liggen_bos

Diëtisten Angelique Becks en Harriët Havers werden in 2008 gevraagd deel te nemen aan het project ‘rondom de zwangere’. Dit project verzorgde een multidisciplinaire behandeling voor zwangere vrouwen met overgewicht. Doel van het project was om de zorg voor zowel moeder als (ongeboren) kind te verbeteren.

Project ‘rondom de zwangere’

Bij het project werd niet alleen de diëtiek, maar werden ook verloskunde, lactatiekunde (kennis van borstvoeding), caesertherapie (oefentherapie) en sportbegeleiding betrokken. Na een jaar was duidelijk dat twintig procent van de vrouwen behoefte had aan advies of begeleiding van een diëtist en dat een verstoord bloedsuikerpeil en overgewicht heel vaak voorkomen. Samenwerking tussen een verloskundige en een diëtist lijkt noodzakelijk om complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen.

Een te snelle gewichtstoename, een BMI dat hoger is dan 27, teveel vruchtwater, een hoog geboortegewicht bij voorgaande bevalling(en) en afwijkende bloedglucosewaarden zijn vijf oorzaken waarom de verloskundigen van dit project sommige vrouwen doorstuurden naar de diëtist.

Onvoldoende vitaminen en mineralen

De voedingsadviezen die door het Voedingscentrum worden voorgeschreven blijken niet overeen te komen met de voeding die zwangere vrouwen daadwerkelijk binnenkrijgen. Angelique Becks en Harriët Havers berekenden het advies van het Voedingscentrum en vergeleek die met de aanbevelingen. Uit de berekeningen bleek dat vooral de geadviseerde hoeveelheden ijzer, foliumzuur, selenium, vitamine B6, vitame D en E niet worden gehaald. Tevens worden in stresssituaties vitaminen extra snel verbruikt, wat de inname van vitaminen nog belangrijker maakt. Het innemen van extra vitaminen en mineralen werd daarom aangeraden. Omega-3-vetzuren werden hierbij niet vergeten, aangevuld door het eten van voldoende vette vis of inname via suppletie.

Andere aandachtspunten

Door een diëtist wordt er ook aandacht besteedt aan de darmfunctie. Het gebruik van probioticum (voor zwangere vrouwen) wordt regelmatig geadviseerd.

Zorgen dat de vrouw zes maanden na de bevalling een lager gewicht heeft dan voor de zwangerschap, was ook één van de doelstellingen van het project. Om dat voor elkaar te krijgen werd een leefstijlconsult aangeboden.

Er zijn verschillende redenen waarom een verloskundige een zwangere naar een diëtist kan verwijzen. Er is een grote groep zwangeren die vanwege overgewicht doorgestuurd wordt, maar ook risicofactoren en andere ‘onderliggende’ oorzaken zijn redenen om een vrouw naar een diëtist door te verwijzen.

De resultaten

Bijna twintig procent van de vrouwen werd in 2009 doorverwezen naar de diëtist. Eén derde van de vrouwen werd doorverwezen vanwege een (te) snelle groei. Bij een kwart van de vrouwen werd een verstoord bloedsuikerpeil gevonden en in meer dan de helft van de gevallen betrof het overgewicht.

Angelique Becks en Harriët Havers maken uit deze gegevens op dat een groot aantal zwangere vrouwen diëtetische zorg nodig heeft. De zorg omtrent aanstaande moeders zou dus aanzienlijk kunnen worden verbeterd. Lichamelijke problemen zouden sneller aan de oppervlakte kunnen komen als verloskundigen zwangere vrouwen structureel screenen en middels een multidisciplinaire behandeling kunnen problemen beter behandeld worden en complicaties worden voorkomen.

Het project ‘rondom de zwangere’ won de STBN innovatieprijs; een warme aanmoediging om dit hoognodige werk voort te zetten.

Bron:

Folia Orthica ‘De rol van de diëtist, rondom de zwangere’

Meer informatie: http://www.rondomdezwangere.nl

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Comments are closed.