Is verpakkingsmateriaal giftig?

plastic verpakking

De Amerikaanse Food and Drug Administration is bezorgd om het effect van het stofje Bisphenol-A op het gedrag, de hersenen en de prostaatklier van foetussen, zuigelingen en kinderen. Daarom zal dit agentschap van de Amerikaanse overheid in samenwerking met andere wettelijke gezondheidsinstellingen de effecten van Bisphenol-A op zowel dieren als mensen gaan onderzoeken. Dit voornemen is een voorbeeld van de meer agressieve en nieuwe positie die de FDA onder leiding van president Obama inneemt.

Wat is BPA?

Bisphenol-A (BPA) is een stofje dat wordt gebruikt voor de productie van polycarbonaten en epoxyharsen. De eerste is een veelgebruikt plastic in speelgoed, zoals hervulbare water- en melkflessen of bekers. Epoxyhars wordt onder andere gebruikt voor de binnenbekleding van drinkblikjes en conservenblikken. BPA wordt al sinds 1960 ontzettend veel gebruikt als bestanddeel in plastic flessen en verpakkingen van vele voedingswaren en is in 2008 officieel veilig verklaard.

Bezorgdheid en advies

De bezorgdheid om Bisphenol-A komt voort uit onderzoeken die wijzen op schadelijke effecten van deze stof bij dieren. Maar is BPA ook schadelijk voor mensen? In eerder onderzoek onder meer dan tweeduizend personen, werd bij maar liefst negentig procent BPA in de urine aangetroffen. Sporen van de stof zijn ook gevonden in moedermelk, het bloed van zwangere vrouwen en het bloed dat door de navelstreng stroomt.

Gezondheidsambtenaren verklaarden echter dat niet bewezen kan worden dat BPA schadelijk is voor de mens. Toch gaven ze enkele adviezen die men kan gebruiken om blootstelling aan BPA te minimaliseren. Zo raadt de FDA moeders aan hun zuigelingen tenminste twaalf maanden lang borstvoeding te geven, aangezien vloeibare babymelk die te koop is eveneens sporen van Bisphenol-A bevat. Andere adviezen van de FDA zijn:

– Gebruikte of beschadigde flesjes weggooien.

– Geen hele hete vloeistoffen in kopjes of flessen gieten waarin BPA verwerkt is.

– Bakjes/schalen controleren op magnetronbestendigheid.

Dertig miljoen dollar onderzoekskosten

Diana Zuckerman, hoofd van het National Research Center for Women and Families, zegt dat de Food and Drug Administration niet ver genoeg is gegaan in haar onderzoek. Zij vindt dat met de adviezen de verantwoordelijkheid bij de families wordt neergelegd en niet bij de bedrijven die producten met BPA maken. Diana Zuckerman geeft ook aan dat toekomstig onderzoek naar de veiligheid van Bisphenol-A niet beperkt zou moeten worden tot kinderen, omdat eerder onderzoek de stof tevens in verband heeft gebracht met hart- en leverkwalen en andere problemen bij volwassenen.

Voor het onderzoek naar de effecten van BPA wordt maar liefst dertig miljoen dollar en achttien tot vierentwintig maanden tijd uitgetrokken. Dr. Linda Bimbaum, directrice van het National Insitute of Environmental Health Sciences, zegt dat onderzocht zal worden wat de potentiële effecten van BPA zijn op zaken als gedrag, obesitas, diabetes, reproductieve kwalen, kanker, astma, hartkwalen en effecten die van generatie op generatie doorgegeven zouden kunnen worden.

Bron:

The New York Times

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.