Chronische buikpijn bij kinderen; buikenyoga helpt

Chronische buikpijn

Chronische buikpijn is in Nederland één van de meest voorkomende klachten bij kinderen. De klacht komt bij meisjes anderhalf keer zo vaak voor als bij jongens. Zowel school- als andere activiteiten kunnen hierdoor op een laag pitje komen te staan. Hypnotheraptie is één van de weinige behandelmethodes die tot nu toe effectief is gebleken. Dr. Judith Deckers-Kocken (kinderarts) deed onderzoek naar twee behandelmethodes waarvan nog onduidelijk was in hoeverre deze effectief kunnen zijn bij behandeling van chronische buikpijn bij kinderen: probiotica en buikenyoga.

Onderzoek effect probiotica

Dr. Deckers-Kocken stelt dat een vermindering van de klachten belangrijk is en dat het streven vooral moet zijn dat kinderen weer normaal kunnen slapen en zonder hinder naar school gaan. Ze deed onderzoek naar het effect van lactosebeperking (minder melkproducten) en/of probiotica, bij 91 kinderen van een tot achttien jaar.

Na vijf en na vijftien maanden werden de effecten van deze behandelingen bekeken. In drie opgesplitste groepen bleken de klachten gemiddeld met vijftig procent verminderd te zijn. De lactosebeperking blijkt echter kortstondig van invloed op de vermindering van klachten bij chronische buikpijn. Nog niet duidelijk is in hoeverre er sprake is van een spontaan beloop of een placebo-effect, want eerdere studies naar de behandeling van chronische buikpijn tonen aan dat er soms grote placebo-effecten bereikt worden en dat hierbij de aandacht van de arts de grootste rol speelt. Meer onderzoek naar de invloed van probiotica is dus zeker nodig.

Effecten van buikenyoga op chronische buikpijn

Dr. Judith Deckers-Kocken deed tevens onderzoek naar het effect van yoga: een ontspannings- en concentratietechniek. Bij dit onderzoek ging het specifiek om ‘buikenyoga’. De eenvoudige manier waarop kinderen deze vorm van yoga zelf leerden toepassen, hielp hen beter en met meer aandacht te ademen. Het ademen speelt een belangrijke rol bij buikpijn, omdat kinderen vaak hun adem inhouden als zij buikpijn hebben. Dit werkt averechts en buikenyoga kan daarom een belangrijke rol spelen in het verminderen van de klachten.

Aan het yogaonderzoek deden twintig kinderen mee, tussen de acht en achttien jaar oud. De kinderen kregen tien lessen van anderhalf uur en de effecten werden na drie en vervolgens een half jaar na de yogalessen bekeken. Op beide pijlmomenten hadden de kinderen naar eigen zeggen minder buikpijn; de frequentie én intensiteit van de pijn bleken te zijn afgenomen. Oudere kinderen hadden aan het eind van de periode wel weer vaker buikpijn.

Ouders gaven aan dat de levenskwaliteit van hun kinderen na drie maanden yoga enorm verbeterde. De kinderen zelf merkten dit ook. Het onderzoek toont aan dat buikenyoga kinderen met chronische buikpijn kan helpen en dat de kinderen dit zelf kunnen toepassen om hun buikpijn te verminderen.

Omvangrijker onderzoek nodig

Dr. Deckers-Kocken stelt dat meer onderzoek noodzakelijk is, want chronische buikpijn komt in onze huidige maatschappij helaas steeds vaker voor. De mogelijkheid om klachten aanzienlijk te verminderen, is daarom van wezenlijk belang. Het belangrijkste is ten slotte dat kinderen normaal kunnen leven, slapen en naar school kunnen gaan.

Bron:

Folia Orthica – nummer 1/2010 – pag. 22-23

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Comments are closed.