Kamille kun je in heel Europa in het wild aantreffen, maar wordt geteeld in Oost-Europa en Hongarije. De plant bloeit van mei tot augustus en heeft gele hartjes en witte kroonblaadjes die ’s avonds naar beneden buigen en zich opnieuw oprichten als de zon opkomt. Kamille heeft een sterke honingachtige geur, dunne stengels en de plant wordt 25 tot 40 centimeter hoog. Vergeleken met andere planten is kamille om die reden een bescheiden plantje, maar toepasbaar bij vele klachten en om die reden groots en alom bekend.
Soorten kamille
Er zijn verschillende soorten kamille te onderscheiden, waarvan twee soorten die – vooral vroeger – vaak door elkaar werden gehaald. De eerste soort is een geneeskrachtige, die men ook wel ‘echte kamille’ noemt (Matricaria Chamomilla). De tweede is de ‘Roomse kamille’ (Anthemis Nobilis). Alleen de eerste soort bevat de geneeskrachtige blauwe olie, die het kruid zo waardevol maakt.
De werking van kamille
Veel mensen zijn reeds bekend met de werking van kamille of ‘moederkruid’. Het heeft een rustgevende en kalmerende werking bij uiteenlopende klachten. Deze klachten komen vaak voort uit verkramping en stress. Bovendien werkt kamille pijnstillend en remt het ontstekingen. De kamillebloem heeft een verwarmend, helend en verzachtend effect. Het is bovendien één van de veiligste kruiden die je kunt gebruiken, zelfs voor klachten bij kinderen. Kamille wordt bijvoorbeeld gebruikt in inhalaties bij astma en de bloemen gebruikt men onder andere bij: buikpijn, verkoudheid, vermoeidheid, reuma, tandpijn en migraine.