Kruidengeneeskunde

kruiden_elementen

Fytotherapie (kruidengeneeskunde) is een wetenschap die plantaardige stoffen gebruikt om ziekten en specifieke verschijnselen te behandelen. Al in 2600 voor Christus werden planten gebruikt omwille van hun medicinale krachten en dat was niet voor niets.

De bestanddelen in verscheidene planten variëren van een extreem krachtige werking tot een meer subtiele invloed. Het wordt steeds duidelijker dat we planten kunnen beschouwen als een natuurlijk medicijn, mits – uiteraard – door een deskundig oog uitgezocht en nauwkeurig afgestemd op de specifieke klachten.

Natuurlijk medicijn

De kracht van planten wordt steeds vaker aangegrepen voor het verminderen en verhelpen van lichamelijke klachten. We vinden ze terug in een breed aanbod aan homeopathische geneesmiddelen. Zo bestaan bijvoorbeeld ‘Bach Bloesem Remedies’ (een natuurlijke geneeswijze) uit extracten van planten en bloemen die worden gebruikt om kwalen op een natuurlijke manier te genezen.

Het uitgangspunt van ‘Bach Bloesem Remedies’ is het herstellen van evenwicht en het stimuleren van de natuurlijke genezende kracht van het menselijk lichaam. Fytotherapie gaat uit van de ‘totem’ van de plant, hiermee doelt men op de essentie – de kwaliteiten en krachten van een bepaalde plant – en zijn werkzame stoffen die elkaar als geheel ondersteunen. Door de samenwerking van de stoffen is er minder kans op bijwerkingen in vergelijking tot reguliere geneesmiddelen, waarbij slechts één werkzame stof wordt gebruikt om ziekten te behandelen.

Voorbeelden uit de kruidengeneeskunde

Producten die we regelmatig gebruiken, bezitten genezende krachten. Zo werkt bijvoorbeeld knoflook schimmeldodend, krampstillend, slijmoplossend en anti-allergisch. Tevens verlaagt het de bloeddruk, het bloedsuiker- en cholesterolgehalte en bevordert het de bloedsomloop. Framboos werkt krampwerend, kan gebruikt worden bij menstruatieklachten, zwangerschap, keelpijn, diarree en wondjes in de mond. En Sint-janskruid wordt ook wel gezien als een natuurlijke variant van Prozac, een antidepressivum. Zo zie je dat kruiden, bekeken vanuit de kruidengeneeskunde, wel degelijk invloed hebben op ons lichaam en we door deze verstandig te gebruiken klachten kunnen verminderen of genezen.

Ga niet experimenteren

Wanneer je kruiden wilt gebruiken om specifieke klachten te behandelen, is het essentieel dat je beschikt over goede informatie en je arts op de hoogte stelt. Kruiden kunnen voor jou misschien een goede oplossing zijn, maar voor de ander een ramp. Vergeet niet dat de preparaten bestanddelen bevatten die de lichamelijke functies kunnen beïnvloeden. Sommige kruiden zijn zelfs giftig wanneer ze gebruikt worden in combinatie met andere geneesmiddelen. Experimenteren is dus af te raden als het aankomt op fytotherapie. Dat het gaat om plantaardige middelen wil niet zeggen dat de producten per definitie onschadelijk zijn. Tevens is er weinig openbaar wetenschappelijk onderzoek naar de inhoudsstoffen van planten gedaan, omdat de winstmarges op kruiden niet zo hoog liggen als op reguliere geneesmiddelen.

Meer informatie:

Kruidengeneeskunde
Medlineplus

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Comments are closed.