Boosdoener, maar onmisbaar in natuurlijke vorm: suiker

Suiker

De een ziet het als de ultieme vorm van verwennerij en de ander blijft er liever ver vandaan. De waarschuwingen omtrent suiker vliegen ons om de oren, maar alles suikers over een kam scheren… dat is niet handig en zou ook niet juist zijn. Suiker is namelijk ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Dat wil zeggen… de juiste suikers!

Natuurlijk versus onnatuurlijke suikers

Zoals je van vele stoffen tegenwoordig een ‘chemische’ en een ‘natuurlijke’ variant hebt, zo geldt dat ook voor suiker. Geraffineerde suikers, onnatuurlijke suikers dus, dat is een ding. Natuurlijke suikers die bijvoorbeeld in fruit, melkproducten, natuurhoning en groenten voorkomen; dat is een tweede. We hebben natuurlijke suikers nodig, want deze bestaan uit waterstof- en koolstofmoleculen in korte, medium en lange ketens. ‘Say what?’ Oké, daar gaan we kort op in.

Wat doen gezonde suikers?

Suiker bestaand uit korte ketens, wordt snel afgebroken en levert snel energie. Deze suikers smaken zoet, maar je hebt ook bittere suikers en die bestaan uit medium en lange ketens. Ze worden ook wel ‘polysachariden’ of ‘glyconutriënten’ genoemd. Deze suikers bevorderen het immuunsystdeem, helpen bij het afvoeren van gifstoffen, vormen voeding voor onze hersenen en houden de huid jong.

Deze gezonde suikers worden minder snel afgebroken en gevens bij langdurige inspanning dus meer energie dan onnatuurlijke suikers doen.

8 essentiële suikers op een rij

1) Glucose

Hiervan krijgen we eerder te veel dan te weinig binnen, omdat het veel wordt gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen. Een teveel verhoogt het insulineniveau en kan leiden tot overgewicht en diabetes. Als glucose wordt verwerkt tot geraffineerde suikers, worden alle belangrijke voedingsstoffen en vezels verwijderd. Hierdoor wordt het nog sneller opgenomen, waardoor de lever extra wordt belast en het teveel aan energie als vet wordt opgeslagen.

2) Galactose

Galactose zit vooral in melkproducten en in vele soorten fruit en groenten. De stof ondersteunt het genezingsproces (waardoor wondjes bijvoorbeeld sneller genezen), stimuleert de hersenenfunctie en verbetert de opname van calcium. Galactose haal je onder andere uit appels, bananen, zwarte bessen, spruitjes, avocado, wortels, bloemkool, komkommer en aardappelen.

3) Fucose

Fucose in grote hoeveelheden zit alleen in moedermelk, sommige paddenstoelen, biergist en kelp. Het heeft een positieve invloed heeft op ons langetermijngeheugen, zo ontdekte de wetenschap. Tevens voorkomt het longziekten en infecties, en remt het de groei van kankercellen.

4) Mannose

Mannose is onmisbaar voor het immuunsysteem. Bacteriële en virale ontstekingen kunnen het gevolg zijn van een tekort, en mannose wordt veel minder snel opgenomen dan glucose. Het zit met name in producten als aloë vera, tomaten, aubergine, kelp, en capsicum ( de stof die cayenne- en andere pepers pittig maakt).

5) Glucosamine

Dit is een suiker waarnaar veel onderzoek is gedaan en glucosamine blijkt vooral een positieve invloed te hebben op de gezondheid van onze gewrichten. De makkelijkste manier om deze stof binnen te krijgen, is via een supplement afkomstig uit schelpen en schaaldieren.

6) N-acetylgalactosamine

Deze ken je wellicht niet en dat is niet vreemd, want het is een relatief onbekende suikervariant. N-acetylgalactosamine is echter essentieel voor de informatieoverdracht tussen cellen. Het helpt het immuunsysteem een handje, draagt bij aan gezonde gewrichten en is nodig voor het bestrijden van infecties. Mensen met hart- en vaataandoeningen blijken vaak een tekort aan deze stof te hebben. N-acetylgalactosamine is vooral afkomstig uit schaal- en schelpdieren en rode algen.

7) N-acetylneuraminezuur

Van groot belang voor onze hersenfuncties, vooral bij de ontwikkeling en met het oog op het leerproces. N-acetylneuraminezuur beïnvloedt het geheugen en ondersteunt het immuunsysteem. Het zit in moedermelk, plankton en organische kippeneieren.

8 ) Xylose

Deze stof kan kanker in het spijsverteringsstelsel helpen voorkomen, zo blijkt uit onderzoek. Het heeft bovendien een sterke antibacteriële werking en bestrijdt schimmelinfecties. Xylose vind je onder andere in peren, frambozen, bramen, spinazie, erwten, en broccoli.

De acht bovenstaande suikers zijn niet de enige ‘gezonde suikers’. Eet je gevarieerd en bevat je voeding een gezonde dosis groenten en fruit, dan kun je er echter van uitgaan dat je genoeg belangrijke suikers in hun natuurlijke vorm binnenkrijgt. Dit zijn er acht, zodat je vanaf nu weet dat suiker niet per definitie slecht is. Het gaat erom wat voor suiker je binnenkrijgt.

Gerelateerde artikelen:

Meer lezen over Zes energie verhogende voedingsmiddelen.
Meer lezen over gezonde tussendoortjes.
Meer lezen over darmproblemen en voeding.
Column Heleen Schellevis: Waarom zijn vezels nou zo gezond voor mensen?

Bronnen:

– Towheed, T.E. et al. Glucosamine therapy for treating osteoarthritis Cochrane Database Syst. Rev. 2005;2:CD002946

Tags:

Trackbacks/Pingbacks

  1. Essentiële suikers en darmslijmvlies | Osteopathie Anke Beernink - oktober 10, 2016

    […] Boosdoener, maar onmisbaar in natuurlijke vorm: suiker […]

  2. Vervolg essentiële suikers voor opbouw slijmvliezen | Osteopathie Anke Beernink - oktober 31, 2016

    […] Boosdoener, maar onmisbaar in natuurlijke vorm: suiker […]

  3. Vervolg essentiële suikers | Osteopathie Anke Beernink - november 28, 2016

    […] Boosdoener, maar onmisbaar in natuurlijke vorm: suiker […]

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ