In het vorige artikel over macrobiotische voeding ‘Macrobiotisch eten: gezond en plezierig’, bespraken we de kern van deze manier van eten. Macrobiotiek draait om evenwicht en komt op uiteenlopende punten overeen met de Chinese voedingsleer (zie artikel ‘De Chinese voedingsleer’). Als we het hebben over macrobiotiek kunnen we zelfs spreken van een levenswijze, aangezien de macrobiotiek verder reikt dan alleen de voeding. In dit tweede artikel geven we een aantal concrete voorbeelden van hoe je kunt omschakelen van ‘gewone voeding’ naar een meer macrobiotische manier van eten.
Macrobiotisch eten: graan is de basis
Graan wordt in de macrobiotiek gezien als basisvoedsel voor de mens. Dit is niet zo vreemd, want graan ontwikkelde zich tijdens de evolutie tegelijk met de mens op aarde. Behalve graan, bestaat de macrobiotische maaltijd uit bijvoorbeeld: groenten, peulvruchten, plantaardige eiwitproducten (tofu/tempeh/seitan), soep en zeegroenten. Uiteraard kun je dit eventueel aanvullen met: dierlijke producten, olie, zaden, noten en fruit van het betreffende seizoen.
Omschakelen door kleine veranderingen
Om over te stappen naar een meer macrobiotische manier van eten, kun je beginnen met kleine veranderingen:
– gebruik in plaats van suiker: rozijnen, krenten, diksap of rijstemoutstroop;
– keukenzout vervang je gemakkelijk door zeezout of sojasaus;
– in plaats van vlees kun je kiezen voor vis of vleesvervangende producten;
– vermijd voedsel uit de magnetron en additieven zoals kleur- en zoetstoffen;
– in plaats van nachtschaden* eet je graanproducten, groente uit de eigen omgeving en van het betreffende seizoen.
* Nachtschaden (tomaten/aubergines/paprika’s/courgettes/spinazie) zijn zuurvormend en kunnen een behoorlijk zuurvormend effect op ons bloed hebben. Overmatig gebruik van nachtschaden heeft daarom negatieve gevolgen voor onze weerstand.
Zuivelproducten gebruik je met mate
Melk van zoogdieren (waaronder dus ook de mens) is per soort verschillend. Zo bevat moedermelk veel koolhydraten en vet en koemelk bevat meer fosfor, natrium, eiwitten en kalk. Teveel koemelk kan zorgen voor allergische reacties. Zuivelproducten gebruik je dus met mate, want gezonde botten zijn niet afhankelijk van enorme hoeveelheden kalk en eiwitten. Ook zijn verse kazen, zure zuivel, melk en kwark beter dan harde kazen, want deze zijn vaak erg zout en vet. Eet je liever andere producten? Kies dan bijvoorbeeld voor tofu, peulvruchten, sojamelk of rijstmelk.
Evenwichtige voeding
De macrobiotische voeding is gericht op evenwicht. Het is volgens de macrobiotiek nooit goed om teveel van dezelfde producten te eten. Dit is niet goed voor het behouden van evenwicht in ons lichaam. Daarom bestaat een macrobiotische maaltijd uit verschillende ingrediënten, smaken en kleuren.
Met eten voeden we ons lichaam. De manier van eten is belangrijker dan we ons vaak realiseren. Wie kiest voor de macrobiotische keuken, kiest voor een natuurlijke manier van eten.
Bron: Nederlandse Vereniging voor Macrobiotiek
Gerelateerde artikelen:
Meer lezen over: Macrobiotisch eten: gezond en plezierig
Meer lezen over: Rawfood; het nieuwe eten
Meer lezen over: Slowfood – aandacht voor eten
Meer lezen over: De waarheid over E-nummers