Rawfood dicht het gat dat we steeds vaker aantreffen in onze huidige manier van eten. Nu we voedingswaren een aantrekkelijke kleur en smaak kunnen geven, langer kunnen bewaren en het gehele jaar door kunnen consumeren, begint men langzaam maar zeker in te zien dat dit onze gezondheid niet ten goede komt. Het is misschien kant-en-klaar, snel of gemakkelijk. Natuurlijk en gezond is het meestal niet.
Rawfood is hét ‘dieet’ van deze tijd. Veel mensen vervangen gekookte producten voor fruit en rauwe (of gedeeltelijk gekookte) groenten. ‘Rauwe voeding’, dat is de letterlijke vertaling van deze populaire kijk op eten. Het draait om voedingswaren die rauw gegeten worden, of in ieder geval niet boven de 45 graden Celcius worden verhit. Men noemt dit ook wel het rawfood-dieet, maar in feite kunnen we beter spreken van een algehele rawfood-levensstijl.
Huidige voeding schiet tekort
Onze voeding bevat te veel verzadigde- en transvetten¹, conserveermiddelen en kleur-, geur- en smaakstoffen. Tevens eten we veel te veel geraffineerde producten², zoals: suiker, witte rijst en meel. Groenten en fruit uit de supermarkt bevatten te weinig vitaminen en mineralen en er wordt nog te vaak gebruikgemaakt van bestrijdingsmiddelen. Daarentegen bieden verse plantaardige producten vele voordelen, in vergelijking tot bewerkt en dierlijk voedsel. Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat er een verband bestaat tussen onze voeding en onze gezondheid.
Kiezen voor rawfood
De essentie van deze manier van eten, is de keus voor meer plantaardige voeding die rijk is aan vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren. Dit komt overeen met wat ook het Voedingscentrum aangeeft en blijkt een belangrijke bijdrage te leveren aan onze gezondheid.
Het idee dat je alleen nog maar sla kunt eten, als je besluit over te stappen op een rawfood dieet, is onjuist. Je kunt kiezen uit talloze producten, zoals noten, zaden, verse seizoensgroente, fruit, wilde planten, zeewier, algen en gekiemde bonen. Soms wordt dit aangevuld met rauwe vis of rauwe melkproducten, zoals geitenkaas. Tevens kun je lekkere shakes maken, met behulp van een blender of sapcentrifuge.
Rawfood kent ook tussenvormen, waarbij je deels rauw eet en dit aanvult met producten die gedeeltelijk gekookt, gestoomd of gebakken zijn. Dit is een goede manier om langzaam over te stappen op deze levensstijl, want zo geef je je lichaam de tijd om zich aan te passen aan je nieuwe eetpatroon. Er wordt soms gezegd dat rawfood het lichaam niet voorziet van dat waaraan het behoefte heeft, maar door langzaam over te stappen op deze vorm van eten kun je tekorten wel degelijk voorkomen. Het is uiteraard wel belangrijk dat je beschikt over accurate informatie en dat je niet direct al te fanatiek aan de slag gaat.
¹ Transvetten zijn eigenlijk vetten die normaal niet in de natuur voorkomen. Het zijn vetzuren die zijn ontstaan door de een of andere (fabrieksmatige) bewerking.
² Geraffineerde producten zijn arm aan voedingsstoffen. Voor de verwerking in het lichaam kosten deze producten extra vitamines en mineralen.
Gerelateerde artikelen:
Meer lezen over: Macrobiotisch eten: gezond en plezierig
Meer lezen over: Macrobiotisch eten, hoe doe je het?
Meer lezen over: Slowfood – aandacht voor eten
Meer lezen over: De waarheid over E-nummers
Meer informatie: