Warme en koude voeding

elementen_chinese_voedingsleer

Wanneer we letten op onze voeding, zouden we niet alleen alert moeten zijn op koolhydraten, eiwitten, vetten en vitamines. Volgens de Chinese voedingsleer moeten we ook de verwarmende en verkoelende eigenschappen van voeding in de gaten houden. Binnen de Chinese voedingsleer wordt namelijk gesproken van warme en koude voeding, en ieder aspect heeft invloed op ons. De kunst is om een maaltijd samen te stellen die aangepast is op het individu en zijn of haar conditie.

De invloed van temperatuur

Een maaltijd bestaat uit verschillende ingrediënten en die producten hebben uiteenlopende smaken. Door het combineren van ingrediënten bereiden we een lekkere maaltijd. Echter, alles wat we eten heeft invloed op onze organen en dus op onze gezondheid. Bovendien hebben ingrediënten een verwarmende of verkoelende invloed en zodoende een thermische werking op ons lichaam. Het gaat hier niet alleen om de daadwerkelijke temperatuur van de voeding, maar ook om de energetische temperatuur. Zo zijn specerijen niet heet, wanneer we die vastpakken, maar hebben ze wel een verwarmend effect.

Warm en koud in evenwicht

Verwarmende producten brengen onze organen in beweging, zetten (afval)stoffen om in andere producten en verwarmen ons lichaam. Verkoelende producten brengen onze organen tot rust en verkoelen het lichaam. Binnen de Chinese voedingsleer spreekt men ook wel van ‘yin’ of ‘yang’, waarmee men doelt op koud of warm.

De effecten van ingrediënten kunnen veranderen, afhankelijk van hoe we onze maaltijd bereiden. Om gebruik te maken van verwarmende effecten kunnen we bijvoorbeeld braden, koken, specerijen toevoegen, enzovoorts. We hebben beide invloeden nodig om goed te kunnen functioneren. Mensen die het vaak koud hebben, kunnen gebruikmaken van de verwarmende invloeden en een warmbloedig persoon heeft uiteraard meer behoefte aan verkoelende producten.

Klimaat en seizoen

Binnen de Chinese voedingsleer kiest men voor producten uit het eigen klimaat en uit het betreffende seizoen, omdat dit producten zijn waar we de meeste behoefte aan hebben. Het is belangrijk om voeding af te stemmen op de persoon in kwestie én op het seizoen, want in de winter hebben we meer behoefte aan verwarmende en in de zomer aan verkoelende ingrediënten.

Wanneer we luisteren naar ons lichaam, kunnen we onze voeding afstemmen op onze behoefte. Zo werken we op een effectieve manier aan onze gezondheid.

Gerelateerde artikelen:

Meer lezen over De vijf elementen van de Chinese voedingsleer.

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Comments are closed.