Oké, je weet het vast allang, maar het is opnieuw door de wetenschap bevestigd: het mediterraan dieet is erg gezond. Net als omega 3-vetzuren!
Sterker nog, een hoge inname omega 3-vetzuren blijkt de kans op astma significant te verlagen. Dit is het resultaat dat afkomstig is uit een Amerikaanse studie, onder meer dan 4.000 proefpersonen van 18 tot 30 jaar die gedurende maar liefst 20 jaar werden gevolgd. Tussentijds kregen de deelnemers vragenlijsten voorgelegd, namelijk in 1985, 1992 en in 2005. Als men astmamedicatie gebruikte of van een arts de diagnose ‘astma’ kreeg, was er voor dit onderzoek sprake van astma. Dit was gedurende de periode van 20 jaar voor 446 personen het geval.
Omega 3-vetzuren vermindert kans op astma significant
Goed nieuws is echter dat een hoge inname van omega 3-visvetzuren een significante impact lijkt te hebben. Eerder werd middels onderzoek al aangetoond dat de vetzuren ontstekingsreacties verminderen, en ook astma gaat hiermee gepaard. Visvetzuren spelen dus een belangrijke rol. Dat blijkt ook wel uit dit onderzoek. Personen die de meeste vetzuren binnenkregen, hadden – in vergelijking met mensen die de minste vetzuren binnenkregen – namelijk 54% minder kans op astma. Vooral het visvetzuur DHA2 blijkt het risico op astma aanzienlijk te verlagen.
De onbetwiste effecten van het mediterraan dieet
In dezelfde uitgave van het tijdschrift Fit met Voeding verschenen de uitkomsten van een door de Spaanse regering gesponsorde studie naar de invloed van het mediterrane voedingspatroon. Hoewel zowel vis als vlees hiervan deel kan uitmaken, spelen ook olijfolie, noten, groenten en fruit hierin een sleutelrol. Dat is smakelijk, en – zo blijkt – ook erg gezond!
Deze manier van eten beschermt tegen hart- en vaatziekten toonde het onderzoek aan, dat specifiek keek naar het effect van het mediterraan dieet op het risico op hartinfarcten of sterfte als gevolg van hart- of vaatziekten.
Het onderzoek
Bijna 7.500 mensen tussen de 55 en 80 jaar deden mee aan deze studie en zij werden verdeeld in 3 groepen die gedurende 5 jaar werden gevolgd.
Groep 1 – volgde het mediterrane voedingspatroon & kreeg extra vierge olijfolie toegediend
Groep 2 – volgde hetzelfde eetpatroon, maar dan aangevuld met extra noten
Groep 3 – volgde het westerse dieet met het advies zo min mogelijk vetten te eten
Uitkomst onderzoek naar mediterrane voedingspatroon
Gedurende de volgperiode kregen 288 mensen een hartinfarct dat in sommige gevallen fataal bleek en in andere gevallen niet. Opvallend was dat deelnemers uit de eerste en tweede groep 30% minder kans op sterfte of een infarct hadden in vergelijking met degenen die het westers dieet volgden. Een significant verschil, waaruit opnieuw blijkt dat het mediterraan dieet niet alleen heerlijk is maar ook zeer gezond!
Bronnen:
Fit met Voeding, nr. 4, jaargang 21
New England Journal of Medicine 2013; 368(14):1279-90
American Journal of Clinical Nutrition 2013;97(1):173-8