Attentie!
Dit bericht is voor de mannen onder ons. Of, voor de dames onder ons die graag goed voor hun man (vriend/ broer/ zoon, et cetera) zorgen. Het ontbijt overslaan is een slecht idee. Ja, dat heeft onderzoek aangetoond. Het vergoot het risico op gewichtstoename, diabetes en hartaandoeningen, zo blijkt, dus knoop het in je oren!
Hoe ’t precies zit? We geven Eric Rimm, onderzoeker van de Harvard Medical School, het woord:
Hartziekten, diabetes en gewichtstoename door overslaan ontbijt
“Mannen die het ontbijt overslaan hebben een grotere kans op gewichtstoename, diabetes, een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol,’ legt hij uit. Bovendien blijkt het risico op hartaandoeningen 27 procent hoger te zijn bij mannen die niet ontbijten, dan bij mannen die ’s ochtends wel een hapje eten.
Dat is waarschijnlijk niet wonderlijk, want uit het onderzoek van Rimm en zijn collega’s blijkt dat mannen die niet ontbijten ook vaker andere ongezonde leef- en eetkeuzes maken. Zo drinken deze mannen vaker alcohol, bewegen ze minder en roken ze vaker dan de ontbijtende man.
Invloed ontbijt op ontstaan hartziekten
Bijna 27.000 mannen tussen de 45 en 82 jaar deden mee aan de onderzoek en zij werden gemiddeld zestien jaar gevolgd. Gedurende die zestien jaar kregen 1527 mannen een hartaanval. Naar voren kwam overigens dat niet alleen het overslaan van de maaltijd ’s ochtends het risico verhoogt, maar ook nachtelijke snacks.
Dit speelt echter een relatief kleine rol, aangezien blijkt dat maar weinig mannen ’s nachts hun bed uitkomen voor een snack. Wederom speelt de leefstijl mee, aangezien velen ’s nachts niet snacken maar slapen. Snack je ’s nachts, dan ben je dus wakker. Wederom: niet zo handig! Afijn, zo is er vaak sprake van vicieuze cirkel.
Waarom heeft het ontbijt overslaan zulke grote gevolgen?
Maar waarom is niet ontbijten nu zo slecht? Zoals je vast kunt raden, is er geen eenduidig antwoord te geven. Het kan zijn dat je meer eet (grotere porties en wellicht ongezonder) als je honger hebt. Het lichaam heeft minder tijd om die berg eten te verwerken, wat weer invloed heeft op je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk en cholesterol. Bij het ontbijt maken velen van ons bovendien de meest gezonde keuzes van de dag. Skip je je ontbijt? Dan mis je die goede voeding.
Voor vrouwen wordt een soortgelijke uitkomst verwacht, maar dit is nog niet onderzocht.
Bronnen:
Gezondheidsnet.nl
Ad.nl
Nu.nl
healthylives.nl
De onderzoekresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Circulation.