Steeds vaker horen we dat het eten van (vette) vis gezond is. De Nederlandse Hartstichting adviseert om twee keer per week vlees te vervangen voor vis. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten (de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland). We zijn helemaal goed bezig als de vis op een duurzame manier gekweekt of gevangen wordt. Waarom is (vette) vis gezond? En waar komt duurzaam en verantwoord gevangen vis vandaan?
Onverzadigde vetten zijn gezond
Vis is gezond vanwege de onverzadigde vetten die erin zitten. Onverzadigde vetten hebben een positieve werking op het cholesterolgehalte in het bloed en verkleinen zo de kans op hart- en vaatziekten. Vette vis bevat ook een speciale vorm van onverzadigde vetten; namelijk omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die ons lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Deze vetzuren verbeteren het transport van hormonen, eiwitten, en enzymen door de celwanden heen. Het lichaam vormt ook hormoon-achtige verbindingen uit deze vetzuren, die een positieve werking hebben op de bloeddruk, ontstekingsziektes, bloedplaatjes en op het cholesterol. Tenslotte bevat vis een belangrijke hoeveelheid vitaminen en mineralen (waaronder vooral jodium en sedium).
Duurzame vis
Vis is gezond, maar waar komt gezonde vis vandaan? Er is veel watervervuiling en lang niet overal wordt duurzaam en verantwoord gevist. Daarom hebben Stichting de Noordzee en het Wereld Natuur Fonds in kaart gebracht wie, waar en hoe men welke vis vangt. De VISwijzer helpt je op weg bij het kopen van duurzaam gevangen of gekweekte visproducten.
Uw voedingspatroon?
Bent u benieuwd geworden of uw voedselpatroon voldoet aan de ideale balans, zijn uw vetten “oké”, of wilt u graag weten wat u precies binnenkrijgt? Maak dan nu gebruik van onze vernieuwde en zeer innovatieve voedingsmeter!
Gerelateerde artikelen:
Meer lezen over Uitleg Vetten
Meer lezen over Het belang van essentiële vetzuren
Meer lezen over Voeding en vermoeidheid
Meer lezen over Beschermen visvetzuren het gehoor?
Meer weten:
Bronnen: