Wees verstandig, eet goede suikers

zoet_elementen_lolly

Suiker. Voor de meeste mensen is zoetigheid de ultieme verwennerij, een beloning. Maar we worden aan alle kanten gewaarschuwd over de mogelijke gevaren voor ons gebit en onze gezondheid.

Goede suikers?

Er is een groot verschil is tussen ‘onnatuurlijke’ suikers (geraffineerde suikers die door mensen worden gemaakt) en natuurlijke suikers die we vinden in bijvoorbeeld: fruit, groenten, melkproducten en natuurhoning. Deze biologische, goede suikers, zijn gezond en van groot belang voor ons lichaam. Ze bestaan uit waterstof- en koolstofmoleculen, in korte, medium en lange ketens.

Voordelen goede suikers

Natuurlijke suikers die bestaan uit korte ketens zijn gemakkelijk afbreekbaar en leveren snel energie. Ze smaken zoet. Medium en lange keten suikers, ook wel ‘polysachariden’ of ‘glyconutriënten’ genoemd, smaken bitter. Deze stoffen hebben veel functies in ons lichaam. Zo bevorderen ze ons immuunsysteem, houden de huid jong, helpen om gifstoffen af te voeren en dienen als voeding voor onze hersenen. Bovendien worden ze veel minder snel afgebroken, waardoor ze helpen bij langdurige inspanning en ons meer uithoudingsvermogen dan onnatuurlijke suikers geven.

8 Essentiële suikers:

1) Glucose

Van glucose krijgen we eerder teveel dan te weinig binnen, omdat het veel wordt gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen. Teveel glucose verhoogt ons insulineniveau en kan leiden tot overgewicht en diabetes. Als glucose wordt verwerkt tot geraffineerde suikers worden alle belangrijke voedingsstoffen en vezels verwijderd. Hierdoor wordt het nog sneller in ons lichaam opgenomen, waardoor onze lever extra wordt belast en het teveel aan energie wordt opgeslagen als vet.

2) Galactose

Galactose vinden we voornamelijk in melkproducten en in heel veel soorten fruit en groenten. Deze stof verbetert het genezingsproces bij verwondingen, helpt bij de opname van calcium en stimuleert de hersenfunctie. We kunnen galactose halen uit bijvoorbeeld: appels, abrikozen, bananen, zwarte bessen, kersen, spruitjes, avocado, kool, wortels, bloemkool, komkommer en aardappelen.

3) Fucose

Fucose wordt in grote hoeveelheden alleen aangetroffen in: moedermelk, kelp, biergist en in sommige paddenstoelen. Onderzoek heeft aangetoond dat het een positieve invloed heeft op ons lange termijn geheugen, dat het longziekten en infecties voorkomt en de groei van kankercellen remt.

4) Mannose

Mannose is een onmisbare stof voor ons immuunsysteem. Een tekort kan leiden tot bacteriële en virale ontstekingen. Het wordt veel minder snel opgenomen dan glucose. De meest belangrijke bronnen zijn: aloë vera, kelp, capsicum (de stof die cayenne en andere pepers zo pittig maakt), tomaten, aubergine en shiitake paddenstoelen.

5) Glucosamine

Dit is een suiker waar veel onderzoek naar is gedaan, met een aantoonbaar positieve invloed op onze gewrichten. De makkelijkste manier om deze stof binnen te krijgen, is via een supplement gemaakt uit schelpen en schaaldieren.

6) N-acetylgalactosamine

Dit is één van de minst bekende suikers, maar essentieel voor de informatieoverdracht tussen cellen. Het draagt bij aan gezonde gewrichten en is nodig voor het bestrijden van infecties en het in stand houden van ons immuunsysteem. Mensen met hart- en vaataandoeningen blijken vaak een tekort aan deze stof te hebben. Het wordt gevonden in schaal- en schelpdieren en in rode algen.

7) N-acetylneuraminezuur

Deze stof blijkt van groot belang voor onze hersenfuncties, vooral bij de ontwikkeling en het leerproces. Het heeft invloed op het geheugen en is bovendien betrokken bij ons immuunsysteem. Het wordt gevonden in moedermelk, organische kippeneieren en plankton.

8 ) Xylose

Onderzoek heeft aangetoond dat deze stof kan bijdragen aan het voorkomen van kanker in ons spijsverteringsstelsel. Het heeft eveneens een sterke antibacteriële werking en bestrijdt schimmelinfecties. Xylose is aangetroffen in veel soorten fruit en groenten, zoals: peren, frambozen, bramen, aloë vera, spinazie, okra, erwten, maïs en broccoli.

 

Er zijn natuurlijke nog meer suikers dan de acht die hierboven zijn genoemd en de genoemde voedingsstoffen zijn ook zeker niet de enige die ons deze essentiële suikers kunnen leveren. Maar als we een gevarieerd dieet aanhouden, met ten minste twee ons groenten en twee stuks fruit per dag, kunnen we er van uit gaan dat we voldoende essentiële suikers in hun natuurlijke vorm binnenkrijgen.

 

Gerelateerde artikelen:

Meer lezen over Zes energie verhogende voedingsmiddelen.
Meer lezen over gezonde tussendoortjes.
Meer lezen over darmproblemen en voeding.
Column Heleen Schellevis: Waarom zijn vezels nou zo gezond voor mensen?

Bronnen:

– Towheed, T.E. et al. Glucosamine therapy for treating osteoarthritis Cochrane Database Syst. Rev. 2005;2:CD002946
– Avena N.M., Rada P., Hoebel B.G.Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intakeNeurosci. Biobehav. Rev. 2008; 32(1):20-39
– Vliegenthart, J.F.G, Structuur en functie van koolhydraatketens van glycoconjugaten, Bio-organische Chemie, Verslag Afd. Nat. (104) (6), 1995
– Becker D.J, Lowe J.B., Fucose: biosynthesis and biological function in mammals, Glycobiology, 2003, Vol. 13, No. 7 41R-53R

Tags:

About a.vandenboom

Alexandra is een ervaren, allround tekstschrijver die na haar studie Vertaalwetenschappen en bijna twintig jaar als management assistant en PA gewerkt te hebben voor zichzelf begonnen is. Zij vertaalt, corrigeert, schrijft, is stemacteur, werkt als voice-over en geeft bijles. Voor In2health vertaalt Alexandra moeiteloos complexe wetenschappelijke onderzoeken naar duidelijke, leesbare artikelen. Meer weten over Alexandra? Bezoek haar website: http://www.textalex.nl

Comments are closed.