Xeno-oestrogenen. Say what?

Bescherming tegen xeno-oestrogenen

Onderzoek toont een verband aan tussen ons eetpatroon en wat de wetenschap ‘oestrogeendominantie’ noemt. De lever heeft het zwaar te verduren en de in toenemende mate aanwezige ‘xeno-oestrogenen’ brengen de gezondheid van onze lever – en daarmee onze gezondheid – ernstig in gevaar. Zowel mannen als vrouwen kunnen hieraan lijden, en dat kan grote gevolgen hebben. Hoe zit het en wat is eraan te doen?

Valse oestrogenen, oftewel: xeno-oestrogenen

Oestrogeen wordt door het lichaam geproduceerd, maar is tevens in zorgelijke mate afkomstig uit voeding, cosmetica, en de wereld om je heen. Denk bijvoorbeeld aan je kantoor, vloerbedekking, zeep, uitlaatgassen en kunststoffen. Worden de toxines niet goed afgebroken, dan neemt de hoeveelheid oestrogeen toe.

De lever is verantwoordelijk voor de afbraak van alle rommel, maar als het hardwerkende orgaan gebukt gaat onder de hoeveelheid werk ontstaan er problemen. De lever is dan immers steeds minder goed in staat zich te ontdoen van alle giftige stoffen die het lichaam binnendringen. De oestrogenen die afkomstig zijn uit het milieu, worden ook wel ‘xeno-oestrogenen’ of ‘valse oestrogenen’ genoemd. Ze lijken op het natuurlijke oestrogeen dat ons lichaam produceert, maar zijn giftig en hebben een enorme invloed op onze hormonen.

Chemicaliën beïnvloeden hormoonbalans

Bio-milieudeskundige D. Lindsey Berkson onderzocht wat chemicaliën doen onze hormoonbalans. Aan onze voeding worden meer dan drieduizend chemicaliën toegevoegd, en ons lichaam heeft het hierdoor extra zwaar te verduren. Dat is helaas lang niet alles, want wat te denken van de dieren die wij eten en de manier waarop zij leven en worden klaargemaakt voor de verkoop? Wat te denken van de chemische stoffen in veevoer?

We eten veelal zonder ons bewust te zijn van deze verontrustende feiten. Zo trof Berkson zelfs gesmolten vet aan in vele soorten veevoer. Vet dat afkomstig is van fastfoodrestaurants en vaak gesmolten kunstsstoffen bevat. Het vee eet dit en wij consumeren het vee, waardoor we deze stoffen eveneens ongezien eten. Niet zo lekker, toch? Het is in elk geval de grootste vijand van onze dikke darm en lever, daar kun je gif op innemen.

Verborgen toxines

De meesten van ons komen lang niet elke dag aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit. Zelfs deze gezonde producten kunnen een schadelijke invloed hebben als ze giftige stoffen bevatten. Ze kunnen er zelf voor zorgen dat je aankomt, hoewel je (ogeschijnlijk) heel gezond eet. Verschillende milieudeskundigen hebben al gewaarschuwd voor de invloed die chemicaliën hebben op ons lichaam en onze hormoonhuishouding. En deze verontrustende realiteit blijft in beweging, want er worden nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan en nieuwe verbanden ontdekt tussen toxines en ziekten.

Help je lever een handje

Als je lichaam over voldoende fyto (oftewel plantaardige) oestrogenen beschikt, kunnen afvalstoffen prima worden afgevoerd. De valse oestrogenen uit voeding en dergelijke, zijn juist extra gevaarlijk als we te weinig natuurlijke oestrogenen binnenkrijgen. Zo neemt de kracht van de xeno-oestrogenen toe, wat zeer schadelijk is voor het lichaam. Je kunt je lever gelukkig een handje helpen, want er zijn zat manieren om je lichaam fyto-oestrogenen cadeau te doen. Ze zitten bijvoorbeeld in:

  • sinaasappels en aardbeien
  • asperges, spruitjes, kool, radijs
  • zaden (lijnzaad)
  • specerijen (zoals kaneel, gember en nootmuskaat)

Bronnen:

 

Laat je niet langer in de maling nemen

Weet wat je eet!

Een gloednieuw e-book, van In2health voor jou!

bestellen

 

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ