Hersenen in gevecht bij stoppen met roken

Roken stoppen

Stoppen met roken is een enorme uitdaging en iets waarmee velen mensen bezig zijn, of op z’n minst zo nu en dan over nadenken. Soms lukt het… bijna. Dat is ook niet vreemd, toonden onderzoekers aan, want uiteenlopende delen van de hersenen blijken hierdoor ernstig met elkaar in gevecht te raken.

Je kunt besluiten dat je vanaf nu niet meer rookt en dat is natuurlijk een goede zaak. Dat je dit logisch kunt bedenken en dit stoere besluit durft te nemen, wil echter niet zeggen dat elk deel van je hersenen er net zo over denkt! De lagere hersenen, die verantwoordelijk zijn voor gevoelens, hebben namelijk nog evenveel zin in een sigaret als voorheen. Op hersenscans is dit ‘gevecht’ tussen delen van de hersenen ook zichtbaar. Uit die scans blijkt dat er maar liefst drie lagere hersengebieden actief waren, wanneer de persoon in kwestie snakte naar een sigaret.

Deze drie gebieden zijn verantwoordelijk voor concentratie, voldoening en kalmering. Als één van deze drie gebieden het niet naar de zin heeft, blijft dat specifieke deel van je hersenen je dus dwarszitten. Het blijft dan verlangen naar een sigaret, hoe zeer je met je gezonde verstand ook besluit dat je moet en zal stoppen met roken. Deze drie gebieden zijn dus van cruciaal belang en onderzoekers bekijken nu in hoeverre nicotinepleisters deze vechtende hersendelen tegemoet kunnen komen.

Conclusie: Stoppen met roken, beredeneert vanuit ons bewustzijn, is de makkelijkste stap. Ons onderbewustzijn (reageert meer op gevoel dan op reden) is het hier echter niet altijd mee eens. Om ons onderbewustzijn mee te krijgen is het belangrijk om onze hersenen te snappen. Maar iedereen is anders? Iedereen wordt getriggerd door ander omstandigheid, iedereen heeft zijn eigen valkuilen. Daar kan geen eenduidig boek over geschreven worden waarin de oplossing voor iedereen gegeven wordt, iedereen wordt op een andere manier getriggerd of ge(de)motiveerd.  Daarom hebben wij een e-Werkboek voor de ‘Mind’ opgesteld. Geschreven door Astrid Davidzon, NLP coach, zij snapt hoe onze hersenen werken. In haar werkboek neemt ze jou aan de hand, om jouw triggers, valkuilen en (de)motivatoren blood te legggen en er mee aan de slag te gaan, zodat het makkelijker voor je wordt, door te zetten en succes te behalen: Werkboek voor de Mind

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Comments are closed.