Urine verklapt veel over je gezondheid

buik

We plassen allemaal, maar het is over het algemeen niet echt een onderwerp dat je op je gemak met anderen bespreekt. Toch vertelt je urine je veel over je gezondheid. Het is dus helemaal zo gek niet om er wat meer aandacht voor te hebben!

Hoe vaak en veel plast een mens gemiddeld?

Afhankelijk van hoeveel je drinkt, plas je gemiddeld drie tot acht op een dag. Over de gehele dag produceer je circa twee liter urine, maar natuurlijk kan dit per persoon verschillen. Het is tevens afhankelijk van vele factoren. Zo kan het drinken van caffeïnehoudende dranken of grote hoeveelheden water maken dat je meer plast, maar ook diabetes of bijvoorbeeld alcoholgebruik kunnen de oorzaak zijn. Heel weinig plassen komt eveneens voor, bijvoorbeeld door uitdroging of nierfalen.

Uitdroging heeft veel invloed op lichaam en geest

Wist je dat uitdroging vooral vrouwen zeer chagrijnig maakt? De universiteit van Connecticut bestudeerde vijftig jonge mannen en vrouwen, die allen drie cognitieve testen voorgeschoteld kregen. Milde uitdroging had al aanzienlijke effecten. Zo werden de taken als moeilijker ervaren, kon men zich minder goed concentreren, kwam er vermoeidheid op en ontstond er hoofdpijn. Opvallend is dat dezelfde effecten optraden: of iemand nu rustig zat of zojuist 40 minuten had gewandeld! Vooral de stemming van vrouwen bleek heel gevoelig voor uitdroging, maar maar waarom dit zo is is nog onduidelijk. Onderzoeker Lawrence Armstrong stelt in elk geval dat we (helaas) pas dorst krijgen als we 1 tot 2 procent van het water in ons lichaam verloren zijn. Uitdroging is dan eigenlijk al een feit, en dit heeft duidelijk heel veel invloed op zowel lichaam als geest. Het is daarom een goed idee om circa 8 glazen water op een dag te drinken.

Welke kleur heeft jouw urine?

Normaliter is urine licht- tot goudgeel van kleur, maar allerlei factoren (eetpatroon, medicijngebruik, hormoonschommelingen, etc.) kunnen maken dat urine een andere kleur krijgt. Zo kan het zelfs bijna kleurloos worden, als je bijvoorbeeld heel veel water drinkt. Ook slecht functionerende nieren en sommige gevallen van diabetes kunnen een vrijwel kleurloze urine tot gevolg hebben. Donkergeel kan de urine onder andere zijn door intensief sporten, maar het kan ook grijs zijn: bijvoorbeeld door beginnende nierstenen. Is jouw plas rood, dan kan dat als je een vrouw bent komen door je menstruatie (waardoor er wat bloed in de urine terecht kan komen). Echter, een nier- of blaasaandoening kan evengoed de oorzaak zijn. Wist je trouwens dat het ook rood van kleur kan worden als je net bietjes heeft gegeten? Bloed in de urine is in elk geval niet direct een reden tot paniek, maar raadpleeg voor de zekerheid altijd even je huisarts.

Bronnen:
Medicinfo
Gezondheidsnet
DokterDokter
UROlog

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ