Brandend maagzuur door teveel of tekort aan maagzuur?

geheim hand voor mond
De maagzuurproductie. ‘Lekker belangrijk’ zou je denken, totdat je last krijgt van ongemakken. En wist je dat zuurbranden heel vaak verkeerd gediagnosticeerd worden? Er wordt in de meeste gevallen namelijk aangenomen dat iemand met brandend maagzuur een teveel aan maagzuur heeft, maar niets is minder waar.

90% kampt met tekort aan maagzuur

Zo’n 90% van de mensen die kampt met klachten, blijkt geen teveel maar een tekort aan maagzuur te hebben! Arts en pionier op voedingsgebied Jonathan Wright ontdekt dit, en stelde vast dat er ontzettend vaak verkeerde conclusies worden getrokken waar het de maagzuurproductie betreft. Spijtig, en verontrustend! Maagzuur is namelijk een waanzinnig krachtig zuur, dat voor de maag zorgt als een natuurlijke vorm van antibiotica. Het beschermt tegen giftige indringers, want het neutraliseert ze. Dat is prettig en belangrijk, maar wat als je kampt met te weinig maagzuur?
Beschikt je lichaam over te weinig maagzuur, dan krijg je last van zuurbranden. Voedsel dat normaliter perfect wordt verteerd, en het maagzuur dat deze taak op zich zou moeten nemen, komt je slokdarm weer in. Dat merk je, want brandend maagzuur, misselijkheid, maar ook vermoeidheid, boeren of bijvoorbeeld winderigheid kunnen hier een gevolg van zijn. Helaas wordt te vaak aangenomen dat brandend maagzuur per definitie te maken heeft met een teveel aan maagzuur. Dat blijkt veel vaker niet dan wel het geval te zijn.

Verstoorde maagzuurproductie

De maagzuurproductie kan door vele zaken worden verstoord, en onze hedendaagse manier van eten speelt daar een cruciale rol in. We krijgen veel te weinig vezels binnen en geraffineerde koolhydraten maken het allemaal nog iets erger. We krijgen doorgaans bovendien heel veel dierlijke eiwitten  binnen, hoewel groenten ook eiwitten bevatten en die veel beter voor je zijn.
En wat te denken van de combinaties die we bedacht hebben? Koolhydraten en eiwitten tegelijkertijd eten, zoals een boterham met kaas, terwijl het ene het best wordt verteerd in een zure en het andere in een basisch omgeving. Suiker, transvetten, verzadigde vetten, frisdrank… Het draagt allemaal een steentje bij aan en het geheel kan leiden tot een verstoorde maagzuurproductie. Niet zo vreemd, als je beseft wat daar allemaal aan voorafgaat. Zo kan zelfs water, wat natuurlijk heel gezond is, roet in het eten gooien. Het drinken van te veel water, met name binnen 2 uur na het eten, kan de maagzuurproductie net zo goed verstoren. Vooral koud water maakt de maag helemaal niet zo blij.
Een greepje uit de symptomen, die kunnen wijzen op een tekort aan maagzuur:
  • het gevoel dat je eten in je maag blijft zitten
  • een vol gevoel na slechts een paar happen
  • een onverklaarbaar gebrek aan eetlust, vooral geen trek in vlees
  • last van boeren
  • opgeblazen gevoel nadat je hebt gegeten
  • vaak last van winderigheid
  • vaak last van misselijkheid
  • regelmatig last van braken
  • vaak een brandend gevoel in je maag, of brandend maagzuur
  • zo’n last van brandend maagzuur dat je er wakker van wordt
  • een chronisch geirriteerde keel
  • een chronisch zere keel
  • keelontsteking
  • last van schorheid ’s ochtends
  • moeite met slikken
  • ontstoken tandvlees
  • vaak een zure smaak in je mond
  • slechte adem
  • chronische candida-infecties
  • chronische parasitaire infecties in je ingewanden
  • verwijde bloedvaten in je wangen en een rode of roodachtige neus (rosacea)
  • anale jeuk
  • zwakke, broze nagels
  • dunner wordend haar

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ