Vetten

Olijfolie goede vetten

Vet Goed

Vetten zijn onmisbare bestanddelen van een goede voeding. Samen met koolhydraten, vormen ze de belangrijkste energieleveranciers van het lichaam. Doordat vetten tweemaal zoveel energie per gram leveren als koolhydraten, vormen ze de belangrijkste plaats in het lichaam waar energie wordt opgeslagen. Vet bevordert ook de opname van de vitamines A, D, E en K. Tevens smeren ze de gewrichten en spelen ze een belangrijke rol bij het herstel van spiercellen.

Verzadigde- en onverzadigde vetten

Vetten zijn te verdelen in de verzadigde- en onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten hebben een positieve werking op het cholesterolgehalte in het bloed en verkleinen zo de kans op hart- en vaatziekten. Het is dus verstandig om te kiezen voor voedingsmiddelen met veel onverzadigde vetten. Let hierbij op dat het onverzadigd vet geen transvet is. Dit is nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet. Transvet ontstaat vaak fabrieksmatig. Onverzadigd vet wordt industrieel omgezet in verzadigd vet. Het zachte onverzadigd vet wordt op die manier een hardere substantie en kan zo gebruikt worden voor het produceren van bijvoorbeeld gefrituurde snacks.

Onverzadigde vetten zit onder andere in:

• Vloeibaar bak- en braadvet
• Vloeibaar frituurvet
• Alle soorten oliën
• Noten en zaden
• Margarine en halvarine
• Vette vis

In tegenstelling tot onverzadigde vetten, zijn verzadigde vetten een stuk minder gezond. Verzadigde vetten verhogen juist het cholesterolgehalte in het bloed en vergroten hierdoor dus de kans op hart- en vaatziekten.

Voedingsmiddelen die veel verzadigde vetten bevatten:

• Volle zuivelproducten
• Vette vleessoorten
• In vele snacks

Het etiket

In veel voedingsmiddelen zitten zowel de goede als de slechte vetten. Kijk daarom bij uw aankoop altijd op het etiket. Ook op de “verantwoorde” tussendoortjes. Hierop staat de hoeveelheid verzadigde en onverzadigde vetten.

Hoeveel vetten

De maximale inname van vetten (verzadigd en onverzadigd samen) is door de Gezondheidsraad vastgesteld op vijfendertig tot veertig energieprocent. Dat wil zeggen dat niet meer dan vijfendertig tot veertig procent van de calorieën (per dag) afkomstig mogen zijn van vet.  Door het eten van te veel vetten, wordt de kans op gewichtstoename vergroot; de voeding levert dan meer energie dan het lichaam verbruikt. Dit geldt voor de totale hoeveelheid vet die uit de voeding komt.

De Gezondheidsraad maakt bij de maximale inname ook nog onderscheid tussen verzadigd en onverzadigd vet. Zo geldt voor onverzadigd vet geen echte richtlijn, maar voor verzadigd vet wel: maximaal tien energieprocent per dag. Voor vrouwen komt dat neer op ongeveer tweeëntwintig gram per dag, voor mannen ongeveer achtentwintig gram per dag. Voor transvet geldt: maximaal één energieprocent per dag.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
voor volwassenen en kinderen vanaf 1 jaar*

Totaal vet (en%) AI Wenselijk gewicht: 20 – 40
Overgewicht: 20 – 35
AB Wenselijk gewicht: 40
Overgewicht: 30 – 35
Verzadigde vetzuren (en%) AI Zo laag mogelijk
AB < 10
Transvetzuren (en%) AI Zo laag mogelijk
AB <  1
Meervoudig onverzadigde vetzuren (en%) AB 12
Enkelvoudig + meervoudig onverzadigde vetzuren (en%) AI Wenselijk gewicht: 8 – 38
Overgewicht: 8 – 28 / 33
Linolzuur (en%)* AI 2 (ter voorkoming van deficiëntie)
Alfa-linoleenzuur (ALA) (en%) AI 1
Visolievetzuren (EPA + DHA) (mg/dag) AI 450

AI:          Adequate Inname
en%:      Het percentage van de totale inname aan energie
AB:        Aanvaardbare Bovengrens
* Bij zwangerschap en lactatie geldt een adequate inname van 2,5 en%

Uw voedingspatroon?

Bent u benieuwd geworden of uw voedselpatroon voldoet aan de ideale balans, zijn uw vetten “oké”, of wilt u graag weten wat u precies binnenkrijgt? Maak dan nu gebruik van onze vernieuwde en zeer innovatieve voedingsmeter!

Gerelateerde artikelen:

Het belang van essentiële vetzuren
Voeding en vermoeidheid
Alternatief Ritalin
Beschermen visvetzuren het gehoor?
Vis (wijzer)

Bronnen:

–          Voorlichtingsbureau margarine
–          Voedingscentrum
–          Tabel: website ‘Voorlichtingsbureau margarine’
–          Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid: Gezondheidsraad

Tags:

About Jasper Both

Jasper studeert Communicatie en Informatie Wetenschap op de VU Amsterdam. Heeft veel affiniteit met sport en gezondheid en vindt het leuk dit op een verhelderende manier te delen met anderen.

Comments are closed.