Als het aan de Europese Commissie ligt, moet het gebruik van vitaminen, mineralen, sporenelementen en andere voedingsstoffen terug naar een zeer lage aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook is de Commissie bezig met het voorbereiden van wetten die behandelmethoden als kruidengeneeskunde en homeopathie moeten beperken.
De gevolgen van deze (mogelijke) toekomstige wetten zijn verstrekkend en maken tevens een eind aan zowel de biologische akker- en tuinbouw, als de in deze producten gespecialiseerde detailhandel. De Europese Commissie staat namelijk positief tegenover genetisch gemodificeerde gewassen. Hongarije en Oostenrijk werden onlangs verplicht tot het zaaien van genetisch gemodificeerd maïs. Beide landen protesteerde tevergeefs. Een stemming onder alle Europese landen stelde Hongarije en Oostenrijk in het gelijk en drieëntwintig landen gaven hun steun. Slechts vier landen stemden tegen en dus vóór de genetisch gemodificeerde gewassen, waaronder Nederland.
Verbod door Europese Commissie heeft verstrekkende gevolgen
Volgens dit toekomstscenario zullen er steeds minder biologische voedingsmiddelen en natuurlijke geneesmiddelen verkrijgbaar zijn. Ook kunnen regels en wetten ervoor gaan zorgen dat bepaalde bestanddelen, in bijvoorbeeld voedingssupplementen, vitaminen en mineralen, verboden worden of dat slechts een hele lage dosering nog is toegestaan. De werkzaamheid zal dan logischerwijs ernstig afnemen, terwijl deze werkzaamheid de functie is van de betreffende producten.
De Codex Alimentarius (de voedselwet) zal bovendien nog meer producten gaan verbieden, waardoor de kans groot is dat er straks enkel nog giftig bespoten voedsel en synthetische medicijnen verkrijgbaar zijn. Hiermee zullen multivitaminen, maar ook kruidenpreparaten en zelfs bepaalde keukenkruiden, verboden worden. Als kruidenextracten in vitaminepreparaten verboden worden, bevat ook baby- en kindervoeding niet langer natuurlijke vitaminen en mineralen. Ook antroposofische en Ayurvedische geneesmiddelen zullen in dat geval verboden worden.
Verboden lijst niet deskundig
De ‘Maatschappij Ter Bevordering van de Ortomoleculaire Geneeskunde’ (MBOG) stelt dat uiteenlopende vitaminen en mineralen die niet goed werken (of niet goed worden opgenomen in het lichaam) wél toegestaan zullen zijn, terwijl vitaminen en mineralen die hun effectiviteit hebben bewezen op de ‘verboden lijst’ terecht zullen komen. Volgens de MBOG geeft deze informatie aan dat de lijst niet is samengesteld door deskundigen. Vermoed wordt dat de farmaceutische industrie veel invloed heeft gehad op de samenstelling van deze zogenaamde verboden lijst. De MBOG denkt dat er andere regelingen mogelijk zijn en stelt dat er op beleidsniveau, maar ook waar het de Eerste en Tweede Kamer betreft, te weinig gebruik wordt gemaakt van de specifieke deskundigheid die juist de MBOG in huis heeft.
Bovenstaande informatie maakt de verboden lijst zeer twijfelachtig en bovendien wordt er één belangrijk aspect vergeten; de consument en/of patiënt. Accurate informatie is steeds moeilijker vindbaar en de overheid lijkt de plaats van de fabrikant te hebben ingenomen, onder het mom van het ‘consumentenbelang’. Etiketten geven niet langer de benodigde informatie en producten zijn steeds lastiger van elkaar te onderscheiden. Onder het mom van dit consumentenbelang groeit de lijst met regels en wetten, die grote gevolgen kunnen gaan hebben voor ons aller welzijn.
Bronnen:
Website ‘MBOG’ → Nieuws → Orthomoleculaire nieuwspagina → ‘Nieuws vitaminewetgeving Europa’
Website ‘MBOG’ → Nieuws → Orthomoleculaire nieuwspagina → ‘Standpunt MBOG aangaande vitamine wetgeving anno 2010’
Website ‘De Groene Boer’ → Algemeen nieuws → ‘Stop Codex Alimentarius’