Probiotica voorkomt negatieve effecten antibiotica

darmproblemen_voeding

De gunstige effecten van probiotica worden steeds duidelijker, doordat probiotica vaker worden onderzocht. Het blijkt onder andere effectief ter voorkoming van diarree, die wordt veroorzaakt door antibiotica.

Probiotica worden ook wel omschreven als mono- of gemengde culturen van levende micro-organismen, die een positief effect hebben als zij aan mens of dier worden toegediend. Het zijn levende bacteriën die in verschillende producten zitten (vaak yoghurtdrankjes).

Ons geniale maagdarmkanaal

Ons maagdarmkanaal beschikt over een complex bacterieel ecosysteem: de intestinale microbiota. De microbiota speelt een belangrijke rol in het behoud van een goede gezondheid en zorgt onder andere voor de aanmaak van vitamine B en K. Tevens speelt de microbiota een beschermende rol, waardoor bacteriën en schadelijke stoffen ons lichaam niet kunnen binnendringen.

Onstaan en bijwerkingen antibiotica

In 1928 ontdekte de Britse arts en microbioloog Alexander Flemming de antibiotica. Sindsdien zijn antibiotica niet meer weg te denken in onze strijd tegen infectie-ziekten. Nadelen zijn er echter ook en die worden steeds duidelijker. Antibiotica kunnen onder andere leiden tot bacteriële resitentie en verstoring van de microbiota. Antibioticum-geassocieerde diarree (AAD) is één van de meest voorkomende symptomen die kunnen ontstaan tijdens het gebruik van antibiotica. Het dient zich meestal al kort na inname van antibiotica aan, en zelfs als het antibioticagebruik gestaakt wordt kunnen de stoelgangproblemen nog wel acht weken aanhouden.

Effecten probiotica

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat probiotica een gunstige invloed kan hebben bij het voorkomen van antibioticum-geassocieerde diarree. Uit verschillende afgeronde onderzoeken (ook al verschilden deze onderzoeken aanzienlijk in opzet, analyse en groote) kon worden geconcludeerd dat probiotica bruikbaar is ter preventie van AAD. Tevens is gebleken dat uiteenlopende soorten probiotica ook verschillende resultaten tot gevolg hebben en sommigen zeer effectief zijn. Eén van de belangrijkste factoren van het gunstige effect van probiotica lijkt het herstel van bacteriën.

Uitkomst recent onderzoek

In het Maastricht Universitair Medisch Centrum werd onlangs een onderzoek uitgevoerd dat de gunstige effecten van probiotica eveneens aantoonde. Het onderzoek heeft laten zien dat er een verband bestaat tussen het gebruik van amoxilline (meest gebruikte vorm van penicilline) en verstoring van de microbiota én dat probiotica effectief blijkt ter voorkoming van diarree.

De gunstige effecten van probiotica worden met onderzoeken als deze steeds duidelijker, maar er blijven ook nog veel vraagtekens staan. Nader onderzoek is daarom van significant belang, zodat in de komende jaren nog duidelijker kan worden wat de nadelige effecten van antibioticum zijn en vooral omdat zo de gunstige effecten duidelijk worden die met probiotica bereikt kunnen worden.

Bronnen:

Vakmagazine ‘Folia Orthica’, nr.1 voorjaar 2010, pag. 24/25, ‘Gunstige effecten van probiotica steeds duidelijker’.

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.