Risico op een beroerte verlagen? Werk je in het zweet!

hardlopen_bos

Je in het zweet werken heeft z’n voordelen, want onderzoek van de University of South Australia en de University of Alabama heeft aangetoond dat je door regelmatig intensief bewegen minder kans hebt op een beroerte dan mensen die zich niet in het zweet werken. Dus je begrijpt het… Hup, hup! Aan de slag!

Minstens vier keer per week zweten = minder kans op een beroerte

Wie weinig beweegt heeft 20 procent meer kans op een beroerte dan diegenen die minstens vier keer per week echt even intensief aan de slag gaan. Een gebrek aan beweging is door onderzoekers al eerder gelinkt aan een verhoogd risico op een beroerte, maar deze onderzoeksresultaten belichten het belang van intensieve vormen van beweging nog eens extra.

Positieve impact op risicofactoren beroerte

“Het positieve effect van lichamelijke activiteit zit hem vooral in de impact op andere risicofactoren,” zo stelt Michelle McDonnell. “Beweging vermindert de bloeddruk, het gewicht en diabetes. Als beweging een pil was, zou jij een pil slikken om vier of vijf aandoeningen te behandelen.”

Minder kans op beroerte. Hoe onderzocht?

Maar liefst 27.000 Amerikanen werden ongeveer zes jaar lang op de voet gevolgd. Een derde van deze mensen bewoog minder dan een keer per week. 20 procent groter bleek de kans op een beroerte te zijn. Bovendien wijst dit onderzoek uit dat dit vaker bij mannen dan bij vrouwen het geval is. McDonnel heeft wel een vermoeden waar dit verschil ‘m in zit. Vrouwen zouden vaker gebaat zijn bij minder intensieve beweging, terwijl de man intensievere beweging nodig heeft. Dit gegeven speelde echter geen rol in het huidige onderzoek, waardoor het vermoeden van McDonnel vooralsnog een vermoeden blijft.

Bron/meer info:

  • Plusonline.nl
  • Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Stroke.

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ