Groenvoer voor de hersenen!

Groenvoer hersenen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat sommige voedingsstoffen, waaronder groene groente, een positief effect hebben op het functioneren van onze hersenen. Een gezonder dieet zou het verouderingsproces kunnen vertragen en zelfs het ontstaan van bijvoorbeeld dementie kunnen voorkomen.

Onze hersenen wegen tussen 1 en 1,5 kilo. Gemiddeld vormt dit circa 2 % van ons lichaamsgewicht, maar dat relatief kleine lichaamsdeel verbruikt wel 10 keer meer energie dan al onze andere organen en weefsels! Door de juiste voeding kunnen we ons geheugen verbeteren en het verlies van geestelijke vaardigheden tegengaan, maar om welke voedingsmiddelen gaat het precies?

Het belang van groene groente

Ten eerste is het belangrijk om veel groene groente te eten. Spinazie, rucola, groene slasoorten, groene bonen en vooral broccoli bevatten namelijk veel ijzer, foliumzuur en vitamine B6. Deze stoffen zijn allen erg belangrijk voor onze hersenen. IJzer heeft invloed op ons concentratievermogen. Foliumzuur en vitamine B6 zijn nodig om tryptofaan (een aminozuur dat we onder andere uit melk en bananen halen), om te kunnen zetten in serotonine: een stofje dat depressie tegengaat. Ze helpen ook om homocysteïne af te breken. Dit zijn chemische stoffen, waarvan is aangetoond dat ze de hersenfunctie afremmen en zelfs een rol spelen in het ontstaan van ziekten als Alzheimer. Daarnaast bevatten diverse groenten ook nog eens vitamine K, dat de hersenfunctie stimuleert.

Vetzuren: onmisbaar voor goede werking van de hersenen

Ten tweede hebben we voor de opbouw en een goede werking van onze hersenen voldoende vetzuren nodig. Deze gezonde omega-3-vetzuren vinden we in vette vis, noten en olijven. Ook olijfolie en notenolie zijn een goede bron. En een specifieke soort omega-3 vetzuur, namelijk DHA (docosahexaeenzuur), zorgt voor een hoger serotonine-niveau in het bloed. Daarnaast zorgt het dat de celwanden flexibel blijven. Hierdoor kunnen signalen in de hersenen makkelijker doorgegeven worden. Ook heel belangrijk: omega-3-vetzuren remmen ontstekingen en zorgen dat de slagaderen in de hersenen minder snel verharden.

Fruit: boordevol anti-oxidanten

Neem ten slotte ook regelmatig een flinke portie fruit. Aalbessen, bosbessen, cranberries, aardbeien en frambozen leveren ons lichaam hoge doses anti-oxidanten: vitamine A, C en E, luteïne, lycopeen en selenium.

Zo kunnen we dus met gezonde voeding onze grijze massa stimuleren en (vroegtijdige) veroudering vertragen. Er spelen echter meer factoren mee. Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk, zoals ook het trainen van je hersenen. Door betere doorbloeding, wordt het transport van bouwstoffen en zuurstof naar de organen gestimuleerd. Onderzoek heeft aangetoond dat het aantal verbindingen tussen hersencellen toeneemt als mensen regelmatig bewegen. Dit is goed, zowel voor het geheugen als voor het concentratievermogen. Bovendien is aangetoond dat onder andere puzzelen, rekenen en memory spelen ons beschermt tegen ouderdomsverschijnselen.

Dus onthoud: gezonde eetgewoontes zijn pas echt effectief als we ook genoeg bewegen en onze hersenen af en toe flink aan het werk zetten!

Gerelateerde artikelen:

Meer lezen over Gezonde tussendoortjes.
Meer lezen over Voeding en vermoeidheid.
Meer lezen over Zes energie verhogende voedingsmiddelen

 

Bronnen:

–      Willis S.L., Tennstedt S.L., Marsiske M. et al: Long-term Effects of Cognitive Training on Everyday Functional Outcomes in Older Adults Journ. Am. Med. Ass. 2006;296:2805-2814.
–      Kidd, P.M. Dietary Phospholipids as Anti-Aging Nutraceuticals. In: Klatz, R.A. Goldman R, eds. Anti-Aging Medical Therapeutics, Vol. IV. Chicago, IL:Health Quest Publications;2000:282-300.
–      Parnetti L, Amenta F, Gallai V. Choline alfoscerate in cognitive decline and in acute cerebrovascular disease: an analysis of published clinical data. Mechs Ageing Development 2001; 22:2041-2055.
–      Morris M.C., Evans D.A., Tangney C.C., Bienias J. L., Wilson R. S.: Associations of vegetable and fruit consumption with age-related cognitive changeNeurology, 2006 Oct 24;67(8):1370-1376

Tags:

About a.vandenboom

Alexandra is een ervaren, allround tekstschrijver die na haar studie Vertaalwetenschappen en bijna twintig jaar als management assistant en PA gewerkt te hebben voor zichzelf begonnen is. Zij vertaalt, corrigeert, schrijft, is stemacteur, werkt als voice-over en geeft bijles. Voor In2health vertaalt Alexandra moeiteloos complexe wetenschappelijke onderzoeken naar duidelijke, leesbare artikelen. Meer weten over Alexandra? Bezoek haar website: http://www.textalex.nl

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zes energieverhogende voedingsmiddelen - In2health.nlin2health.nl - november 16, 2012

    […] lezen over Gezonde tussendoortjes. Meer lezen over Groenvoer voor de hersenen! Meer lezen over Voeding en […]

  2. Pas op gezonde tussendoortjes - In2health.nlin2health.nl - november 16, 2012

    […] Meer lezen over Zes energie verhogende voedingsmiddelen. Meer lezen over voeding en vermoeidheid. Meer lezen over Groenvoer voor de hersenen! […]

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ