Vitaminetekort, nog steeds aan de orde

Vitaminetekort, nog steeds aan de orde

De term ‘vitamine’ bestaat sinds 1912, toen deze werd bedacht door biochemicus Casimir Funk. Destijds werden ze echter ingezet om ernstige tekorten en bijbehorende ziekten te voorkomen, waar suppletie vandaag de dag wordt ingezet voor het voorkomen van voedingsgerelateerde aandoeningen en het verkrijgen en behouden van een goede gezondheid. Toch is het niet zo best gesteld met ons, blijkt uit onderzoek.

Omvangrijk onderzoek naar voedingsstofinname

Omdat er lang niet genoeg duidelijk is over de kwaliteit van ons voedsel en het gevolg daarvan voor ons lichaam, is onderzoek gedaan naar de voedingsstofinname in uiteenlopende landen. Deze studie vond plaats onder leiding van de nutritionele tak van DSM. Gegevens van 4 langlopende studies in de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland en Engeland werden onder de loep genomen. De doelgroep? Mensen tussen de 19 en 50 jaar.

Ernstige vitaminetekorten, zelfs in deze tijd

De onderzoekers analyseerden de nutriëeninname die afkomstig was uit voeding. Suppletie werd dus – in eerste instantie – niet meegerekend. Tien vitamines (te weten: vitamine A, B1, B2, B3, B6, foliumzuur, B12, C, D en E) werden geanalyseerd en alleen vitamine B3, niacine, bleek 95% van zowel de mannen als vrouwen in voldoende mate binnen te krijgen. Meer dan 75% van de bevolking in Duitsland en Nederland daarentegen, blijkt onvoldoende vitamine D en (alleen geconstateerd bij vrouwen) foliumzuur binnen te krijgen.

Zeer uiteenlopende adviezen

Waar wij sinds 2008 5 mcg, oftewel 200 IE, vitamine D per dag binnen mogen krijgen, is dit in Zwitserland onlangs verhoogd naar 20 mcg (800 IE). Dit om aan te geven hoe zeer de voorschriften van elkaar verschillen. Eind september 2012 concludeerde de Gezondheidsraad dat de toegestane dagelijkse dosis vitamine D toch wel omhoog mocht, en nu zitten we op 10 mcg (oftewel 400 IE).

Alleen mensen ouder dan 70 wordt 20 mcg geadviseerd. Experts vinden dit echter nog altijd te laag. Zij stellen dat men in een land als Nederland dagelijks 50 mcg (1000 IE) vitamine D binnen zou moeten krijgen. Hiermee zouden jaarlijks maar liefst 6.000 minder mensen overlijden als gevolg van kanker, zeggen zij.

Vitaminekort is onnodig en heeft aanzienlijke gevolgen

Dit is slechts een greepje uit het geheel, maar duidelijk is dat er nogal wat haken en ogen zitten aan de algemeen geaccepteerde inname als het aankomt op vitaminen en mineralen. Dat is spijtig, want een vitaminetekort heeft meer gevolgen dan je misschien zou denken. Niet vreemd ook, want het lichaam is een intelligent en waanzinnig complex organisme dat uiterst secuur in elkaar steekt en vele uiteenlopende stoffen erg hard nodig heeft. Er is vandaag de dag genoeg mogelijk, en de eerste stap kan al overstappen op gezonde(re) voeding zijn. Mogelijkheden zijn er genoeg, dat is een feit. Je moet ze alleen even zien, en weten hoe je ze inzet.

 

Bron:
Fit met Voeding, nr. 8, 2012
Br J Nutr 2012; 108(4):692-8

Klaar voor het echte werk? Doe mee, ervaar ons mooiste programma ooit en creëer het lichaam dat je verdient!

 

POWER 2 YOU!

Van In2health, voor jou.

Power2You: Creëer het lichaam dat je verdient!
Het Power2You-Programma van in2health is een online gezondheidscursus met:
check-groenMeer dan 21 kort en bondig, modulair opgebouwde video’s:
over voeding, gezondheid, ons lichaam en de onderlinge relaties.

check-groenJe wordt van begin tot einde aan de hand genomen:
met recepten, een persoonlijke voedingsdashboard en coaching.

check-groenOok bevat de cursus een 9 delige ‘Sport4You‘ video module, door arts en sportcoach Ashwyn Schotborg:
om verbranding, conditie en weerstand te verhogen en blessures te voorkomen.

check-groenEn bevat de cursus een 5 delige ‘MasterYourMind‘ video module, met online werkboek, van NLP coach Astrid Davidzon:
om valkuilen bloot te leggen en succes te waarborgen.

Wij wensen dat jij je gezondheid in de best mogelijke handen legt: de jouwe! Door jouw te leren hoe je meer energie uit het leven, je voeding en je lichaam kunt halen, heb je alle middelen voor handen om gezond af te vallen, voor nu en voor de lange termijn. Je wordt van begin tot einde begeleid en gemonitord, je zult hele rare sprongen moeten maken als deze kilo’s er weer aan komen. Bekijk het Power2You-programma en doe ook mee!

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ