Uit diverse onderzoeken blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlanders, vooral in de winter, te kampen heeft met een tekort aan vitamine D.
De afgelopen jaren werd algemeen aangenomen dat de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor vitamine D rond de 2,5 microgram per dag lag. Onlangs is echter uit medische studies gebleken dat die dosering voor een groot aantal mensen onvoldoende is, vooral als het gaat om de zogenaamde risicogroepen:
- Kinderen tot 4 jaar
- Mensen tussen 4 en 50 jaar met een donkere huidskleur
- Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
- Vrouwen van boven de 50 en mannen van boven de 70 jaar
- Vrouwen tot 50 jaar die een sluier dragen
Zij zouden naast een gezonde, gevarieerde voeding 10 microgram extra aan vitamine D per dag moeten innemen. En voor sommige mensen is zelfs een dubbele dosis (20 microgram per dag) aanbevolen:
- Mensen met osteoporose
- Ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen
- Vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar die weinig buiten komen
- Vrouwen ouder dan 50 jaar die een sluier dragen
Waarom is vitamine D zo belangrijk?
Ten eerste leidt een tekort tot botontkalking (osteoporose) en spierzwakte. Dit verhoogt de kans op botbreuken en alle gevolgen van dien. Vitamine D verzorgt namelijk de opname van calcium en fosfaat vanuit de voeding.
Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen, dat een tekort aan vitamine D het risico op diabetes, diverse vormen van kanker en Multiple Sclerose aanzienlijk verhoogt. Ook zou een tekort een rol spelen in het ontstaan van reumatoïde artritis en in het geval van zwangere vrouwen: stoornissen in de aanleg van de hersenen van het ongeboren kind, die onder andere kunnen leiden tot schizofrenie en autisme.
Hoe krijgen we voldoende vitamine D binnen?
Vitamine D is één van de weinige vitamines die we zelf kunnen aanmaken. Dit gebeurt door de huid, onder invloed van de UV-straling in zonlicht. Experts adviseren dan ook iedereen ten minste een kwartier per dag naar buiten te gaan. Een rustige wandeling waarbij het gezicht en de handen zijn blootgesteld aan zonlicht is al voldoende.
Ook onze voeding bevat vitamine D. De belangrijkste leveranciers zijn vette vis, vlees, levertraan, eieren en oesterzwammen (waar het van nature in voorkomt). Ook kunne we vitamine D binnenkrijgen door gebruik te maken van halvarine, margarine en bak- en braadproducten (waar het aan wordt toegevoegd). Uiteraard kunt u ook altijd nog kiezen voor een voedingssupplement of een multivitamine waar ten minste 10 microgram vitamine D in zit.
Gerelateerde artikelen:
Meer lezen over Vitamine D
Meer lezen over Meer kans op tekort dan teveel vitamine D
Meer lezen over Diabetes voorkomen met vitaminen
Bron: Ortho Institute
Of kijk voor een uitgebreid advies over de inname van alle vitamines op www.vitamine-info.nl