Vitamine K is een vitamine die voor een groot deel in ons lichaam wordt gemaakt door bacteriën in de dikke darm. Slechts twintig procent is afkomstig uit voedingsmiddelen.
Wat doet vitamine K?
Deze vitamine is nodig voor een goede bloedstolling. Zodra er sprake is van een wond, zet het het bloedstollingsproces in gang. We kunnen zonder deze vitamine doodbloeden. Vitamine K zou ook helpen bij het gezond houden van botten.
Positieve effecten:
-Helpt bloed te stollen
-Helpt calcium te benutten (kans op botbreuken neemt hierdoor af)
Negatieve effecten bij een tekort:
-Veelvuldig blauwe plekken (bij een zeer ernstig tekort)
Negatieve effecten bij een teveel:
Een teveel komt nagenoeg niet voor, omdat groene bladgroenten de enige rijke voedingsbron vormen. Wanneer je bloedverdunners gebruikt, kan een hoge dosis vitamine K wel gevaarlijk zijn. Deze mensen moeten goed opletten hoeveel ze precies binnenkrijgen.
Waar zit het in?
-Bosuitjes
-Eieren
-Groene bladgroenten
-Lever
-Mager vlees
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Van vitamine K is in Nederland nog geen ADH vastgesteld. Door een Amerikaanse commissie wordt 90-120 microgram per dag aanbevolen.
Bron ADH: Voedingscentrum