Vitamine K

Vitamine K

Vitamine K is een vitamine die voor een groot deel in ons lichaam wordt gemaakt door bacteriën in de dikke darm. Slechts twintig procent is afkomstig uit voedingsmiddelen.

Wat doet vitamine K?

Deze vitamine is nodig voor een goede bloedstolling. Zodra er sprake is van een wond, zet het het bloedstollingsproces in gang. We kunnen zonder deze vitamine doodbloeden. Vitamine K zou ook helpen bij het gezond houden van botten.

Positieve effecten:

-Helpt bloed te stollen
-Helpt calcium te benutten (kans op botbreuken neemt hierdoor af)

Negatieve effecten bij een tekort:

-Veelvuldig blauwe plekken (bij een zeer ernstig tekort)

Negatieve effecten bij een teveel:

Een teveel komt nagenoeg niet voor, omdat groene bladgroenten de enige rijke voedingsbron vormen. Wanneer je bloedverdunners gebruikt, kan een hoge dosis vitamine K wel gevaarlijk zijn. Deze mensen moeten goed opletten hoeveel ze precies binnenkrijgen.

Waar zit het in?

-Bosuitjes
-Eieren
-Groene bladgroenten
-Lever
-Mager vlees

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Van vitamine K is in Nederland nog geen ADH vastgesteld. Door een Amerikaanse commissie wordt 90-120 microgram per dag aanbevolen.

Bron ADH: Voedingscentrum

Tags:

About Mariëlle Wiemer

Mariëlle werkt vanuit het oog van de orkaan. Ze schrijft, interviewt en redigeert de hele dag. Speerpunten: de arbeidsmarkt, gezondheid en reizen. Ze heeft journalistiek gestudeerd, is zeer betrokken bij alles wat ze doet en ziekelijk nieuwsgierig. Streven naar mentale en fysieke gezondheid is voor haar een logische levenswijze.

Het commentaar vak is gesloten.