Binnen de Chinese voedingsleer maakt men gebruik van vijf elementen (hout, water, vuur, aarde en metaal) die samen zorgen voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze elementen corresponderen met bijvoorbeeld een orgaan, kleur of smaak. In de Chinese voedingsleer gebruikt men deze elementen bij het samenstellen van een maaltijd. Zo worden smaken gecombineerd en houdt men rekening met de effecten die ingrediënten hebben op onze organen en emoties.
De vijf elementen op een rij
Hout | Vuur | Aarde | Metaal | Water |
Lever | Hart | Maag | Long | Nier |
Galblaas | Dunne darm | Pancreas | Dikke darm | Blaas |
Groen | Rood | Geel, oranje | Wit | Blauw, zwart |
Zuur | Bitter | Zoet | Scherp | Zout |
Stengel | Blad | Vrucht | Knol | Wortel, zaad |
Voorjaar | Zomer | Nazomer | Herfst | Winter |
Wind | Hitte | Vocht | Droogte | Koude |
Woede | Vreugde | Piekeren | Verdriet | Angst |
Kleur en smaak
Het eten van verschillende gekleurde ingrediënten zorgt voor balans in voeding en in gezondheid. Het is daarom belangrijk om de vijf basiskleuren in een maaltijd te verwerken. Dit wekt niet alleen de eetlust op, maar geeft tevens voeding aan alle belangrijke organen. Ook wordt er binnen de Chinese voedingsleer gelet op de smaken in een maaltijd. Bittere producten zorgen voor minder vocht in het lichaam en helpen bij het afvoeren van afvalstoffen. Zure producten beïnvloeden de lever en gal en kleine hoeveelheden zout versterken de nieren en blaas. Voor een betere spijsvertering worden zoete ingrediënten ingezet, die kalmeren en zorgen voor stabiliteit. Hierbij kun je onder andere denken aan aardappelen, fruit en noten. Om het lichaam te activeren, gebruikt men bijvoorbeeld de scherpe smaak van radijs, kruidnagel of peper.
Evenwicht in elementen
Volgens de Chinese voedingsleer ontstaan ziekten door een verstoorde balans tussen de elementen. Een maaltijd wordt dus aangepast aan de behoefte van het individu. Teveel zoete producten kunnen de oorzaak zijn van schommelingen in de bloedsuikerspiegel, vermoeidheid, diabetes en darmklachten. Te grote hoeveelheden zout zorgen voor het vasthouden van vocht, een hoge bloeddruk, gewrichtsproblemen en stressgevoeligheid. Om te zorgen voor een goede gezondheid, dienen we gebruik te maken van de vijf elementen.
De Chinese voedingsleer ziet eten niet simpelweg als een manier om onze honger te stillen, maar als een geneeswijze. Een evenwichtige voeding is een gezonde voeding.
Gerelateerde artikelen:
Meer lezen over De vijf elementen: smaak Scherp
Meer lezen over De vijf elementen: smaak Zuur
Meer lezen over De vijf elementen: smaak Bitter
Meer lezen over De vijf elementen: smaak Zoet
Meer lezen over De vijf elementen: smaak Zout
Bron: www.natuurdietisten.nl