Binnen de Chinese voedingsleer maakt men gebruik van vijf elementen (hout, water, vuur, aarde en metaal) die samen zorgen voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. In de Chinese voedingsleer gebruikt men deze elementen bij het samenstellen van een maaltijd. Dit keer gaan we in op het element ‘water’ en de smaak die daarbij hoort: zout.
Het belang van de nieren en blaas binnen de Chinese voedingsleer
Bij het element ‘water’ horen de nieren en de blaas. Voorbeelden van producten die dit element voeden zijn: zout, vele vissoorten, schelpdieren, peulvruchten en zeewieren. Een zoute smaak versterkt (in kleine hoeveelheden) de nieren en blaas, lost zwellingen op en houdt het lichaam vochtig. Als dit element in balans is, uit dat zich in: stabiliteit, vitaliteit en moed. Zit er een disbalans in het waterelement, dan is dit te merken aan bijvoorbeeld: angst en twijfels, verlegenheid, een blaasontsteking of kouwelijkheid.
Wanneer er te veel zout wordt gegeten, ontstaat er een disbalans in het element water. Hierdoor kunnen er gewrichtsproblemen ontstaan, een te hoge bloeddruk en is er kans op een verhoogde stressgevoeligheid. Te veel zout is voor de nieren ook nooit goed. De nieren kun je zien als een opslagplaats voor energie in het lichaam en problemen met de nieren en kunnen zich uiten in: wallen onder de ogen, gebrek aan seksuele gevoelens en het ervaren van angst.
Voorbeelden van producten die het waterelement verwarmen zijn bijvoorbeeld: zalm, forel, baars en linzen. Om ‘water’ te verkoelen, kun je gebruik maken van: mineraalwater, miso, sojasaus of kombu (een eetbare soort alg). Of er verwarmende of verkoelende producten nodig zijn, is niet altijd goed duidelijk en hiervoor kun je altijd deskundigen raadplegen. Neutrale producten (die het element dus niet verwarmen, maar ook niet verkoelen) kunnen altijd gegeten worden.
Onthoud dat het belangrijk is om alle vijf de elementen in de gaten te houden en te voeden, want zo zorg je voor evenwicht, een gezonde voeding en uiteindelijk: een gezond lichaam.
Voorbeelden van producten:
Groenten: zeewier, algen, kombu, wakame (donkergroen zeewier), nori (wier).
Peulvruchten: alle soorten bonen.
Kruiden/specerijen: zout, miso, agar-agar (wordt gewonnen uit een rode algensoort), sojasaus.
Vlees/vis: baars, forel, ansjovis, zalm, mossel, inktvis, oester, kaviaar, garnaal, tonijn.
Drinken: mineraalwater.
Meer informatie:
Vijf elementenleer
Tycoons
Punt.nl
Acupunctuur Bussum