BioLOGISCHe voeding wint in discussie

groene_appel_druppels

Al jaren is er een discussie gaande over het belang van biologische voeding. Zijn natuurlijk producten werkelijk gezonder dan bewerkte producten? En zo ja: waarom dan?

Biologische voeding wordt op natuurlijke wijze geproduceerd. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van kunstmatige pesticides, herbicides en genetisch gemodificeerde organismen. Dit komt niet alleen de smaak ten goede, maar maakt biologische voeding ook werkelijk gezonder. Om die reden wordt de productie van biologische producten steeds meer wetmatig gereguleerd.

Wat is biologische voeding?

Biologisch of organisch geteelde groenten en fruit bevatten meer goede ingrediënten dan bespoten soorten groenten en fruit. Zo bevatten deze bijvoorbeeld veertig procent meer anti-oxidanten. Anti-oxidanten beschermen het lichaam tegen ‘vrije radicalen’ en andere schadelijke stoffen die in het lichaam vrijkomen als gevolg van allerlei oxidatiereacties.

Organisch vlees is vlees van dieren die gefokt zijn zonder gebruik van groeihormonen en/of antibiotica. En organische groenten zijn niet in aanraking gekomen met kunstmest, pesticides, afval of rioolwater en ze worden geproduceerd zonder conserveringsmiddelen.

Wanneer je fruit of groente schilt, is het minder van belang of de producten organisch zijn. Maar eet je groente of fruit mét schil (die juist erg gezond is, omdat daar veel vitaminen in zitten), dan zijn de organisch geteelde producten aan te bevelen, omdat deze niet bespoten zijn.

Toxiciteit; de oorzaak van vele ziekten

Het is lastig om na te gaan aan hoeveel pesticides, herbicides en andere giftige stoffen je, gedurende je leven, wordt blootgesteld. Ook is het niet eenvoudig om vast te stellen dat dit de oorzaak is van uiteenlopende soorten kanker en andere ziekten, maar de Environmental Protection Agency (EPA) denkt dat 30% van alle insecticides, 60% van alle herbicides en maar liefst 90% van alle fungicides een kankerverwekkend effect hebben.

De enorme toename in personen die gedurende hun leven met kanker – en andere ziekten – te maken krijgen, worden toch steeds vaker in verband gebracht met deze agriculturele chemicaliën. Daarnaast blijkt dat biologische producten veel meer voedingsstoffen bevatten dan de niet-biologische varianten. Dit is van wezenlijk belang wanneer het aankomt op toxiciteit en lijkt duidelijk samen te hangen met beschadiging door vrije radicalen.

De invloed van vrije radicalen

Vrije radicalen zijn atomen of moleculen met een nog ongebruikte bindingsmogelijkheid. Deze zijn dus hard op zoek naar iets om zich aan vast te grijpen en wanneer ze dit doen, beschadigen ze andere moleculen. Zo tasten ze de onverzadigde vetzuurmoleculen aan, die onderdeel zijn van de celmembranen (een uiterst dun vliesje dat zorgt voor een scheiding tussen de cel en zijn omgeving). Als gevolg hiervan wordt een beschadigd vetzuurmolecuul op zijn beurt zelf een vrije radicaal en dit levert een gevaarlijke kettingreactie op.

Vrije radicalen kunnen schade aan het DNA in de celkern aanbrengen, waardoor een verstoring in de celstofwisseling kan optreden. Gevolg? Er kunnen gemuteerde cellen (die kanker veroorzaken) ontstaan. Vrije radicalen hebben een negatief effect op het cholesterol en maken dwarsverbindingen in collageenvezels. Hierdoor worden bloedvaten bijvoorbeeld stug en kwetsbaar.

Met aandacht kiezen

Vroegtijdige veroudering, kanker en hart- en vaatziekten worden gezien als de belangrijkste gevolgen van vrije radicalen. Daarom heeft ons lichaam de voedingsstoffen en vitaminen uit organische voeding hard nodig. Bewerkte soorten groenten en fruit bevatten vaak de grootste hoeveelheden giftige stoffen en daarom is het raadzaam deze te gaan vervangen door organische varianten. Ook bij de productie van tarwe wordt veelal gebruik gemaakt van een zeer grote hoeveelheid chemicaliën, dus hierbij is de keuze voor organische voeding eveneens van groot belang.

Aandacht voor wat je eet en hoe de voedingswaren die je kiest geproduceerd zijn, is een grote stap in de juiste richting. Je kunt bewerkte producten stap voor stap vervangen en steeds vaker kiezen voor biologische ducten. Ze smaken niet alleen beter, maar het is ook nog eens vele malen gezonder.

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.