Welke voeding is nu gezond voor ons?
Puur natuurlijke voeding zou je zeggen. Voeding waar geen fabricageproces aan vooraf is gegaan.
Dus groenten en fruit. Maar klopt dit nog wel?
Nederland is een grote speler in de groentenveredeling.
Groenterassen worden met elkaar vermengd om een sterker ras te creëren, waarbij teelt snelheid, kleur, ‘bite’, houdbaarheid en resistentie tegen ziekten en schimmels de hoofdrol spelen.
Pesticiden verpesten het, toch?
Waar ook naar gekeken wordt, is of de groenten en fruit de opgespoten pesticiden opnemen of kunnen afstoten. Het ene ras kan hier beter mee omgaan dan het andere ras. Pesticiden zijn schadelijk voor onze gezondheid.
Lees volgende week meer over: Gezonde voeding gevaarlijk?
Nieuwe inzichten
Wat over het hoofd is gezien – of waar eigenlijk nooit vraag naar geweest is – zijn geurstoffen, vitaminen en mineralen die in een plant horen voor te komen. Onlangs hoorde ik van een bedrijf dat is gespecialiseerd in groentezaadveredeling, dat de groenten door deze veredelingsmethodiek nog maar 30% van hun vitaminen hebben t.o.v. 10 jaar geleden. Dit is los van het feit of groenten in een kas of in de volle grond worden geteeld.
Wat is er nog over van de roos?
Niet overtuigd? Ruik eens aan een roos die je in de supermarkt koopt. De meesten ruiken niet meer zo intens als een roos hoort te ruiken.
De Universiteit van Harvard concludeerde enkele jaren geleden al, dat 2 stuks fruit en 2 ons groenten niet meer voldoende is om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen te komen. Uit hun studie onder 110.000 mensen, die zij 14 jaar volgden, raden ze 5 tot 13(!) stuks fruit en groenten per dag aan om gezond te blijven. (link naar volledige artikel Harvard onderzoek)
Groenten van de toekomst
Natuurlijk heb ik ook bij het zaadveredelingsbedrijf gevraagd waarom er met de huidige kennis niet gekruist wordt met rassen die veel vitaminen en mineralen bevatten. Het antwoord is dat dit een lang en kostbaar proces is waardoor deze groenten waarschijnlijk duurder zullen zijn dan biologisch geteelde groenten. De vraag is of de consument bereid is meer geld aan groenten en fruit uit te geven wanneer deze meer vitaminen en mineralen bevatten.
Hoe kunnen we hier nu mee omgaan?
Wanneer je biologisch eet, of zelf teelt, is de kans groot dat het groentezaad veredeld is. Nu heeft biologische groenten meer kans om te groeien (het duurt langer en daarom is het vaak duurder) en daarbij worden geen pesticiden gebruikt. Eigen teelt of biologisch is dus gezonder, maar zitten er voldoende vitaminen in?
Vraagje?
Ik ben heel erg benieuwd hoeveel groenten en fruit jij per dag eet.
Eet je biologisch?
Zou je meer voor je groenten en fruit betalen wanneer deze drie keer zoveel vitaminen en mineralen bevatten?
Trackbacks/Pingbacks
[…] Zie ook: 2 ons groenten 2 stuks fruit? Daar hou je het niet mee uit! […]