Hoe gezond zijn groenten en fruit uit de supermarkt?

Groenten verpakt

Groenten en fruit uit de supermarkt kunnen meer pesticiden bevatten dan is toegestaan. Doordat ze vaak worden geïmporteerd, is de controle moeilijk te handhaven. Zo kan het gebeuren dat een pesticide is toegestaan, maar toch giftig is. Hoe komt dit, en belangrijker: wat kun jij eraan doen?

Toegestaan en toch giftig

Er zijn pesticiden die wettelijk zijn toegestaan en je gezondheid niet bedreigen, maar pesticiden blijken niet zelden te worden gecombineerd. Het gevolg kan een zeer giftig product zijn, en dat terwijl de grens van wat toelaatbaar is niet wordt overschreden. Hoe zit dat?

Stel dat van pesticide A en B per type 10 eenheden gebruikt mag worden. Duidelijk, toch? Maar wat als dit in praktijk onvoldoende blijkt? Nou, dan voegen we toch gewoon wat eenheden van een andere pesticide toe? De maximumgrens wordt niet overschreden, en toch… ook wel. Wettelijk gezien mag dit, maar zo ga je wel de (niet zonder reden) gestelde grens over. Het totaal is immers meer dan 10 eenheden, hoe creatief je er ook mee omgaat!

Met het oog hierop is groenteveredeling heel nuttig, omdat men daarbij o.a. op zoek gaat naar rassen die geen pesticiden opnemen en resistent zijn tegen heersende ziekten en schimmels. Hierdoor zouden minder pesticiden nodig moeten zijn. Helaas heeft groenteveredeling zoals we dit nu toepassen ook nadelen.

Zie ook: 2 ons groenten 2 stuks fruit? Daar hou je het niet mee uit!

Giftige groenten in de Nederlandse supermarkt

Zelfs in onze Nederlandse supermarkten komt het voor dat groenten meer pesticiden bevatten dan is toegestaan, zo blijkt uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit. (En dit los van bovenstaand voorbeeld, waarbij de wet theoretisch niet overtreden wordt). De enige supermarkt die ongeschonden door de test kwam is Plus.

Hoe scoort mijn supermarkt?

Hoe krijg je minder pesticiden binnen?

  • Koop biologisch, met name groente en fruit die je met de schil opeet.
  • Koop bij een supermarkt die goed uit de test van de Voedsel- en Warenautoriteit komt.
  • Koop Nederlandse producten (strengere regels, betere controle, overwegend verser).
  • Kies voor schoon of minder vervuild fruit.  Groenten zijn doorgaans schoner dan fruit. Ook het land van herkomst bepaalt in grote mate hoeveel gif er gebruikt is. Analyse fruit
  • Kies voor niet of minder vervuilde groenten. Analyse groente 

Helpt het als ik mijn groenten en fruit was?

Een beetje. De meeste gifresten zitten in de schil en sommige pesticiden bevatten een vettig laagje, waardoor water niet voldoende is. Er is speciale zeep in de handel om pesticiden te verwijderen, maar die is erg duur. Hierdoor wordt het aantrekkelijk te kiezen voor biologische producten. Andere optie: je groenten even laten weken in een schaal water, met daarin een goede scheut zout of azijn.

Tip! Was niet-biologische groenten en fruit altijd voordat je het bijvoorbeeld schilt. Doe je dit niet, dan verspreid je de pesticiden via je hand weer op de geschilde groenten of het fruit. Wil je de schil ook opeten? Kies dan voor biologische producten.

Meer informatie?
http://www.weetwatjeeet.nl/index.php/groente-a-fruit-wijzer
Cijfers zijn van 2010 omdat de VWA deze veel later vrij geeft. Wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is, wordt dit hierin bijgewerkt.

Zie ook: Wat jij wilt weten over gif in je eten
Of ook: De waarheid over E-nummers

Tags:

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ