Onze leven staat vandaag de dag veelal in het teken van haast, drukte, meer en beter. Natuurlijk is dit ook terug te zien in onze manier van eten. Na het populaire fastfood, ontstond in 1989 echter ‘slowfood’. Dit was voornamelijk een reactie op het snelle en vaak impulsieve eten, maar tegenwoordig is slowfood veel meer dan dat. Het gaat niet zo zeer om het tempo waarop je eet, hoewel de term die indruk wel kan wekken, maar het draait om aandacht. Slowfood zou je ook wel kunnen aanduiden als lekkere, pure én eerlijke voeding.
Slow Food Nederland
Inmiddels kunnen we spreken van ware een Slow Food-beweging, die in heel de wereld zijn vertakkingen heeft. Binnen Nederland zijn aanhangers van dit principe veelal aangesloten bij Slow Food Nederland. Internationaal telt de beweging ruim 100.000 leden in maar liefst 132 landen. Kleinschalige producenten en smaakbewuste, kritische consumenten kunnen elkaar op deze manier gemakkelijk vinden.
Slowfood: aandacht voor eten
Het idee achter deze manier van eten, reikt verder dan alleen het eten van kwalitatieve en duurzame producten. Mensen die de Slow Food-beweging aanhangen letten ook op de economische en politieke context van producten. Men pleit voor authentieke soorten en rassen, en biodiversiteit.
Bij slowfood draait het ook om de persoonlijke benadering van voedsel. Wie kiest voor slowfood, geniet bewust van eten en heeft een verantwoordelijke houding tegenover voedsel. Deze mensen streven naar respect voor mens, dier en milieu. Ze volgen het liefst de plaatselijke culinaire tradities en vinden dat producenten een eerlijke vergoeding moeten ontvangen voor hun werk.
De beweging verzet zich tegen de massaproductie van kant-en-klaargerechten, die in smaak nauwelijks van elkaar verschillen. Tevens is de kwaliteit van de voeding belangrijk, evenals de geschiedenis van een gerecht én de oorsprong van een product. Volgens steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt het ‘met plezier eten’ ook nog eens heel gezond te zijn.
Met aandacht leven
Naast slowfood zijn er veel nieuwe bewegingen ontstaan, die worden aangeduid met ‘slow’ en feitelijk allemaal pleiten voor bewust genieten van de dingen die het leven de moeite waard maken. Zo wordt er inmiddels ook gesproken over zaken als: ‘slow music’, ‘slow sex’ en ‘slow reading’. Het draait hierbij dus ook weer niet zo zeer om het tempo waarop je dingen doet: het gaat om de aandacht waarmee je iets doet.
Gerelateerde artikelen:
Meer lezen over: Macrobiotisch eten: gezond en plezierig
Meer lezen over: Macrobiotisch eten, hoe doe je het?
Meer lezen over: Rawfood; het nieuwe eten
Meer lezen over: De waarheid over E-nummers
Meer informatie:
http://www.slowfood.nl
http://www.gourmetstore.be/nl/shop-produits/slowfood.asp