Goedkoop, makkelijk én gezond eten

Weet-wat-je-eet

Gezond eten is duur. En een hoop gedoe. En dat ‘biologisch eten’… Leuk hoor. Kan ik me best in vinden, maar hallo: dat kost klauwen met geld. Dat kan ik kan niet betalen!

Herkenbaar? Spijtig, vinden wij. Dat goed voor jezelf zorgen – en dus kiezen voor gezonde voeding – om deze redenen onmogelijk is, dat is wellicht een van de meest gebruikte argumenten van diegenen die (nog) niet gezond(er) eten.

Het hoeft echter absoluut niet waar te zijn. En een goede vraag is misschien:

Wat is jouw gezondheid je waard?

Ongezonde koopjes trekken de aandacht

Gezond eten kan heel betaalbaar en eenvoudig zijn, maar helaas gaan vele subsidies van de overheid vandaag de dag naar de goedkope voedingsmiddelen. Dat de kwaliteit van deze producten vaak niet is om over naar huis te schrijven, dat hoeven we je vast niet te vertellen. Deze lachwekkend goedkope ‘kiloknallers’, ‘koopjes’ en ‘prijspakkers’ zitten veelal vol stoffen die zowel op onze lichamelijke als geestelijke gezondheid een enorme negatieve invloed kunnen uitoefenen. Logisch, als je je het lichaam voorstelt als een complexe machine. Alles wat jij eet, dat doet iets in je lichaam. Die invloed kan negatief of positief zijn.

De koopjes trekken de aandacht. Je vindt er schappen vol van, maar gelukkig kun je betere keuzes maken voor jezelf en je geliefden. En dat kan vandaag de dag makkelijker dan ooit, bijvoorbeeld via internet. Kijk en vergelijk! Kopen met korting wordt een eitje als je je er even in verdiept en enkele webshops naast elkaar legt. Zo maak jij in een handomdraai de beste keuze. En die keuze is zowel betaalbaar als bevorderend voor je gezondheid!

Heb ik dit nodig of zou het ook anders kunnen?

Groothandels verkopen ook vaak biologische producten, dus als je daar je voordeel mee kunt doen is dat absoluut een aanrader. Kijk ook gewoon eens objectief naar zaken waaraan jij je hardverdiende geld aan uitgeeft. Misschien zou je daarin wel nieuwe wegen kunnen bewandelen.

Vaak geven mensen die zeggen geen geld te hebben voor gezonde keuzes wel degelijk een hoop geld uit, aan een heel hoop kleine en (wellicht) onnodige dingen. Denk aan een broodje bij de kiosk, koffie bij dure koffietent, impulsaankopen bij de supermarkt, etc. Kijk er eens naar, gewoon omdat het kan, en vraag jezelf zonder erover te oordelen: ‘Is dit écht nodig of kan het ook anders?’

Eenvoudig gezond eten = bewustzijn

Een bijkomend voordeel is dat je met een meer kritische blik kijkt of je juist wel of niet handig bezig bent met het oog op je gezondheid. Vragen stellen creëert bewustzijn en dat verandert alles. Ook als je de volgende keer naar de supermarkt gaat. Heb je weleens gezien hoeveel mensen gedachteloos hun kar door de winkel duwen: bijkomend van de dag, moe tot op het bot, zich zorgen makend om hun kinderen of denkend over de dag van morgen. Echt kijken, dat doen we maar weinig. Wees dus wakker als je boodschappen doet. Kijk en vergelijk, neem zo nodig een lijstje mee. Weet wat je hebben wilt, wat je zoekt, wat je lekker vindt en wat goed voor je is. Dat maakt het allemaal wat makkelijker.

Gezond eten met lokale seizoensproducten

Ook tussen de aanbiedingen in de supermarkt kan perfect gezonde voeding zitten. Zoek daar dan ook naar. Misschien is er biologische groente in de aanbieding, of noten. Of fruit! Producten kopen van het seizoen en uit de eigen omgeving, dat is altijd een aanrader. Ze komen niet voor niets uit je eigen omgeving en zijn niet voor niets in het betreffende seizoen zeer betaalbaar. Zo shoppen, is betaalbaar én gezond shoppen!

Een andere optie is lekker zelf zorgen voor je eigen groente. Het is een relatief kleine investering, waar je veel plezier van hebt. En, zo weet je precies waar het vandaan komt en hoe het groot is gegroeid. Je kunt dit als gezin trouwens ook heel goed samen doen. Zo combineer je gezonde voeding met wat waardevolle tijd samen. Erg gezellig!

Tot slot, nog wat lachwekkend logische maar cruciale tips:

♥ Kies voor producten die verrotten. Uiteindelijk dan, bedoelen we. Kies je voor deze producten, dan kies je voor gezond.
♥ Net zoals wanneer je vooral planten eet, en dan met name de bladeren ervan. Je krijgt zo minder calorieën binnen en superveel gezonde stofjes.
♥ Hmmm, carboxymethylcellulose. Leuk woord voor Galgje, maar je kookt er ook niet mee toch? Ze zijn omstreden, deze ‘goedgekeurde E-nummers’. Laat producten die er vol mee zitten lekker liggen, dan zorg je veel beter voor jezelf.
♥ Zit een product vol versieringen die uitschreeuwen hoe gezond het is, dan zouden er direct alarmbellen moeten afgaan. Een gezonde broccoli heeft zoiets helemaal niet nodig. Trap dus niet in de trucs die grote fabrikanten aanwenden om hun producten aan de man te brengen.

Bronnen:

optimalegezondheid.com
Levenselixer uit de supermarkt – Peter Harinck
hetkanwel.net

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ