Broccoli en spruitjes tegen kanker?

Broccoli

Het lijkt een wonder: recente onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat doodgewone groenten als broccoli en spruitjes – en andere koolsoorten – zouden kunnen helpen tegen kanker. Maar uit verder wetenschappelijk onderzoek is nog niet gebleken dat deze groenten – zogeheten kruisbloemigen – effectief kunnen worden ingezet voor de preventie of behandeling van kanker bij mensen.

Geschikt voor behandeling van kanker?

In laboratoriumonderzoek is bij dieren en aan kankercellen vastgesteld dat koolsoorten en vooral broccoli en spruitjes een natuurlijk ingrediënt – indol-3-carbinol (I3C) – bevatten dat de deling van kankercellen zou kunnen afremmen. Maar of deze kennis ooit kan worden ingezet bij de behandeling van kanker bij mensen, is nog maar de vraag. Hiervoor is nog vele jaren onderzoek nodig en zal misschien ooit alleen werkzaam zijn tegen een beperkt aantal soorten kanker.

Belang gezonde voeding

Dat broccoli en spruitjes dit natuurlijke ingrediënt bevatten, wil dus niet zeggen dat kankerpatiënten meer kans op genezing hebben als zij nu maar veel spruitjes, broccoli en andere koolsoorten eten. Zo werkt het helaas niet. Wél kun je met een gezonde leefstijl het risico op kanker beperken. Daar hoort ook bij: gevarieerd eten met elke dag minstens twee ons groenten en twee stuks fruit.

Stapje vooruit kankerbestrijding

Toch is de uitkomst van dit onderzoek een belangrijke stap voorwaarts. Nu bekend is dat het natuurlijk ingrediënt indol-3-carbinol (I3C) de celdeling remt, moet nader onderzoek verder duidelijk maken op welke manier die stof dat doet. Dit inzicht zou kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen voor de behandeling. Bij kanker is er namelijk iets goed mis met de celdeling.

Waarom celdeling

Celdeling is nodig om te kunnen groeien en om verouderde cellen te vervangen. Gezonde cellen hebben die celdeling perfect onder controle. Terwijl je dit leest zijn overal in je lichaam cellen aan het delen. Gelukkig maar.

Hoe delen cellen zich? Iedere mens is ontstaan uit de samenvoeging van het erfelijk materiaal dat zich bevond in de eicel en in de zaadcel. Dat erfelijk materiaal zit de rest van ons leven in elke cel van ons lichaam. Dat zijn er miljoenen. Bij celdeling moeten de twee nieuwe cellen dus ook weer dat erfelijk materiaal bevatten. Daarom maakt de cel die zich gaat delen een kopie van het erfelijk materiaal. Als die kopie er is, vormt zich zowel rond het oorspronkelijke erfelijke materiaal als rond de kopie een nieuwe cel.

Werking celdeling remmer

Cellen regelen zelf de verschillende fases van celdeling. Dat gebeurt onder andere door middel van stofjes die de cellen produceren. Bij kankercellen zijn één of meer van die stofjes er in te grote hoeveelheden. Het ingrediënt dat in onder andere broccoli en spruitjes is aangetroffen, blijkt op één van dergelijke stofjes (Cdc25A) in te werken en daarmee het delingsproces af te breken.

Perspectief

Klinkt mooi, maar een probleem voor de onderzoekers is dat niet alleen kankercellen zich door dit stofje delen, maar ook gezonde cellen. Als je dit ingrediënt dus in grote hoeveelheden inzet tegen kanker, belemmer je ook de deling van gezonde cellen. Vandaar dat pogingen dit ingrediënt in te zetten bij de behandeling van kanker tot nu toe zijn mislukt. Maar perspectieven voor de preventie en de behandeling van kanker en mogelijk de ziekte van Alzheimer zijn er wel.

Bronnen:
Wu Y, Feng X, [..], Zou X. A Novel Mechanism of Indole-3-Carbinol Effects on Breast Carcinogenesis Involves Induction of Cdc25A Degradation. Cancer Prev Res (Phila Pa) 2010; 3(7):818-28

Boivin D, Lamy S, Lord-Dufour S, Jackson J, Beaulieu E, Cote M, Moghrabi A, Barrette S, Gingras D, Beliveau R. Antiproliferative and antioxidant activities of common vegetables: A comparative study. Food Chemistry 2009; 112(2):374-380

Links
Celdeling
Kankerpreventie

Tags:

About Karel van Koppen

Karel van Koppen is een enthousiaste, veelzijdige en creatieve duizendpoot. Hij schrijft, doet PR, organiseert en maakt toneel. Hij is amateur-acteur en heeft stukken geproduceerd, geregisseerd en geschreven. (zie Catalogus Toneeluitgeverij Vink). Karel heeft ruim twintig jaar ervaring als hoofd Pers/PR bij KWF Kankerbestrijding. Voor een nadere kennismaking kun je kijken op www.vankoppenproducties.nl, Twitter, Facebook of LinkedIn, maar je kunt hem ook tegenkomen in een schouwburg, bij de Nederlandse Opera of racefietsend in het voor hem onvolprezen Rivierenland.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ