Toelichting op zwaarste E-nummers om te vermijden!

E-nummers Chips

Dit artikel is een naslagwerk over de zwaarste E-nummers. Dit zijn zeer zware, ongezonde E-nummers die een reactie in het lichaam kunnen opwekken. Ook leggen we uit in welke voedingsmiddelen deze E-nummers zitten.

Wil je meer weten hoe de E-nummer toekenning tot stand komen, hoe het komt dat E-nummers gevaarlijk voor ons zijn en toch in onze voeding zitten, lees dan dit artikel “De waarheid over E-nummers

Onderaan dit artikel verwijzen we naar een belangrijk naslagwerk . Veel leesplezier.

E 385 = EDTA

Zit in: vinaigrette, mayonaise, groenten en bevroren schaaldieren of schaaldieren uit blik.

Risico’s: overgeven, diarree, buikkrampen, verstoring bloedstolling, bloed in urine.

EDTA is een voedingszuur en synthetische remmer om metaalhoudende moleculen in te kapselen. Dit additief is bijzonder gevaarlijk, omdat het veel gebruikt en dus ook geconsumeerd wordt. In de medische wereld wordt het gebruikt om vergiftigingen door zware metalen te behandelen. Het wordt ook aan sommige wasmiddelen toegevoegd. Bij proefdieren heeft EDTA het cellulaire metabolisme aangetast, met beschadiging van de chromosomen tot gevolg. In Australië is EDTA verboden.

E 432 = POLYOXYETHYLEEN-20-SORBITAAN

Zit in: roomijs, sorbets, taartversieringen, soepen, smeerpasta’s, taartjes, koekjes, frisdranken, kant-en-klare alcoholische cocktails en kauwgom.

Risico’s: huidreacties, darmstoornissen, infecties van de urinewegen, gewichtstoename, nierstenen, gezwellen en een verminderde opname van ijzer wat bij proefdieren levercirrose veroorzaakt.

E 432 is een emulgator, stabilisator en synthetisch hulpmiddel. Dit additief is als sinds de jaren vijftig omstreden. Het zou stoffen kunnen bevatten die giftig zijn, zoals ijzeroxide van dioxaan en ethyleenglycol. Analyses zijn al in 1956 aangevraagd om te bepalen of dit additief kankerverwekkend is. De resultaten hiervan zijn nog altijd niet bekend.

E 460 = MICROKRISTALIJNE CELLULOSE

Zit in: diepvriespudding, namaakslagroom, bonbons, snoep, suikerwerk, kauwgom, vleesproducten, brood, dieetkoekjes en andere producten voor de slanke lijn, ijs, snacks en in kant-en-klaar maaltijden.

Risico’s: kankerverwekkend.

E 460 is een verdikkingsmiddel, vulmiddel en hulpmiddel voor additieven. Dit is een wit poeder dat vrijkomt bij de productie van katoen. Het wordt ook gebruikt bij lak en vernis, bij de productie van rubber en bij de behandeling van lakens en stoffen. Sinds 1961 hebben twee wetenschappers dit additief aangemerkt en aangemeld als kankerverwekkend, maar het is nog altijd toegestaan. Het is niet afbreekbaar en kan door de darmwand dringen en in het bloed terechtkomen.

E 461 = METHYCELLULOSE

Zit in: frietsaus, mayonaise, cocktailsaus, halvarine, ijs, knakworst in blik, kandijkoek, instantpudding, aardappelproducten en dieetproducten.

Risico’s: verminderde werking van de nieren, verminderde opname van voedingsstoffen en verhoogd risico op verstopping van de dikke darm.

E 461 is een emulgator, stabilisator en verdikkingsmiddel; via chemische processen gemaakt uit houtsnippers. Wordt gebruikt om het aantal vezels in een volkorenbrood te vervijfvoudigen. Het zijn loze koolhydraten die voeding aan het lichaam onttrekken om verteerd te worden.

E 621 = MONONATRIUMGLUTAMAAT (MSG)

Zit in: pakjes soep, bouillons, chips, knakworstjes, rookworsten, frikadellen, kant-en-klaar maaltijden, dieetproducten, krabbenpoten; wordt aan duizend levensmiddelen toegevoegd.

Risico’s: kan de neuronen in de hersenen aantasten.

E 621 is een synthetische smaakversterker die helaas aan duizenden levensmiddelen wordt toegevoegd. Het is een neurotoxisch additief dat het vermogen heeft om de neuronen in de hersenen aan te tasten. Het is erg lastig om dit additief te vermijden omdat het in bijna alle behandelde voedingsmiddelen wordt aangetroffen.

E 640 = GLYCINE

Zin in: afbakbroodjes, croissants en stokbroden.

Risico’: vergroot kans op onvruchtbaarheid, kan de weerstand aantasten, zou groei kunnen remmen en de kans op overlijden zou vergroot kunnen worden.

E 640 is een smaakversterker en synthetisch hulpmiddel voor additieven die zout kunnen vervangen en de eetlust bevorderen. Sommige studies beschouwen dit additief als onschuldig, terwijl een ander rapport vermeldt dat dit additief de groei kan remmen en de kans op overlijden dan vergroten. De FDA (Food and Drug Administration) heeft een verbod op dit additief voorgesteld.

E 950 = ACESULFAAM-K

Zit in: kauwgom, zoettabletjes, koffiecreamer, oploskoffie, frisdranken, light limonades, snoepjes, bonbons, marshmallows, industriële banketbakkersproducten, vlaaivulling, vruchtenyoghurt, desserts, sommige melkdranken en zoveel meer dat het onmogelijk is ze allemaal te noemen.

Risico’s: Een Engelse analyse, maart 2005, beweert dat dit additief als kankerverwekkend geldt en gelieerd wordt aan het ontstaan van longtumoren, toename van cholesterolgehalte en leukemie.

E 950 is een synthetische, zoete smaakversterker; wel tweehonderd keer zoeter dan suiker. Het wordt sinds 1988 door de FDA (Food and Drug Administration) toegestaan, hoewel het niet grondig onderzocht is. Dit additief heeft een bittere nasmaak, waardoor het vaak in combinatie met aspartaam (E 951) wordt gebruikt.

E 951 = ASPARTAAM

Zie E 950.

* ‘We citeren Dr. H.J. Roberts, een mondiale expert op het gebied van aspartaam: “Aspartaam is een waar vergif”. Het is een neurotoxisch product dat meer dan 92 ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Dit additief had nooit toegestaan mogen worden.’ (Uit: ‘Wat zit er in uw eten?’ – pag. 59 – Bouillon Uitgeverij – ISBN 9789077788288)

E 1520 = PROPYLEENGLYCOL

Zit in: margarine, boter, vloeibare olie, snoep, gebak, beschuit, alcohol, borrelnootjes, diepvrieszuivelproducten.

Risico’s: blindheid, nieraandoeningen.

E 1520 is een hulpmiddel en oplosmiddel voor additieven dat in de kleurstof annato wordt verwerkt die in margarine, boter en vloeibare olie wordt gebruikt. Dit additief staat ook bekend onder de naam antivries. Bij proefdieren die het oraal toegediend kregen, zijn er werkelijk aandoeningen aan het zenuwstelsel geconstateerd. Dit additief heeft bij honden en katten bloedaandoeningen veroorzaakt en het is dus verboden om dit in hun voedsel te verwerken. Waarom is het dan nog altijd wel toegestaan voor onze levensmiddelen, cosmetica en medicijnen?

Gerelateerde artikelen:

Lees ook: De waarheid over E-nummers
Lees ook het e-book: Weet wat je eet

Interessante boeken:

Wat zit er in uw eten_Corinne CougetWat zit er in uw eten? door Corinne Couget
Uitgeverij: Bouillon Culinaire Journalistiek
61 Positieve reviews
ISBN: 9789077788288
€ 9,90 via Bol.com

 

e-book-Weet-wat-je-eet-E-nummersLees ook het e-book van in2health:
Weet wat je eet

Over gevaren en alternatieven voor pesticide, hormonen en de gevaarlijkste e-nummers

Tags:

About Mariëlle Wiemer

Mariëlle werkt vanuit het oog van de orkaan. Ze schrijft, interviewt en redigeert de hele dag. Speerpunten: de arbeidsmarkt, gezondheid en reizen. Ze heeft journalistiek gestudeerd, is zeer betrokken bij alles wat ze doet en ziekelijk nieuwsgierig. Streven naar mentale en fysieke gezondheid is voor haar een logische levenswijze.

20 Responses to “Toelichting op zwaarste E-nummers om te vermijden!”