Toelichting op zwaarste E-nummers om te vermijden!

E-nummers Chips

Dit artikel is een naslagwerk over de zwaarste E-nummers. Dit zijn zeer zware, ongezonde E-nummers die een reactie in het lichaam kunnen opwekken. Ook leggen we uit in welke voedingsmiddelen deze E-nummers zitten.

Wil je meer weten hoe de E-nummer toekenning tot stand komen, hoe het komt dat E-nummers gevaarlijk voor ons zijn en toch in onze voeding zitten, lees dan dit artikel “De waarheid over E-nummers

Onderaan dit artikel verwijzen we naar een belangrijk naslagwerk . Veel leesplezier.

E 385 = EDTA

Zit in: vinaigrette, mayonaise, groenten en bevroren schaaldieren of schaaldieren uit blik.

Risico’s: overgeven, diarree, buikkrampen, verstoring bloedstolling, bloed in urine.

EDTA is een voedingszuur en synthetische remmer om metaalhoudende moleculen in te kapselen. Dit additief is bijzonder gevaarlijk, omdat het veel gebruikt en dus ook geconsumeerd wordt. In de medische wereld wordt het gebruikt om vergiftigingen door zware metalen te behandelen. Het wordt ook aan sommige wasmiddelen toegevoegd. Bij proefdieren heeft EDTA het cellulaire metabolisme aangetast, met beschadiging van de chromosomen tot gevolg. In Australië is EDTA verboden.

E 432 = POLYOXYETHYLEEN-20-SORBITAAN

Zit in: roomijs, sorbets, taartversieringen, soepen, smeerpasta’s, taartjes, koekjes, frisdranken, kant-en-klare alcoholische cocktails en kauwgom.

Risico’s: huidreacties, darmstoornissen, infecties van de urinewegen, gewichtstoename, nierstenen, gezwellen en een verminderde opname van ijzer wat bij proefdieren levercirrose veroorzaakt.

E 432 is een emulgator, stabilisator en synthetisch hulpmiddel. Dit additief is als sinds de jaren vijftig omstreden. Het zou stoffen kunnen bevatten die giftig zijn, zoals ijzeroxide van dioxaan en ethyleenglycol. Analyses zijn al in 1956 aangevraagd om te bepalen of dit additief kankerverwekkend is. De resultaten hiervan zijn nog altijd niet bekend.

E 460 = MICROKRISTALIJNE CELLULOSE

Zit in: diepvriespudding, namaakslagroom, bonbons, snoep, suikerwerk, kauwgom, vleesproducten, brood, dieetkoekjes en andere producten voor de slanke lijn, ijs, snacks en in kant-en-klaar maaltijden.

Risico’s: kankerverwekkend.

E 460 is een verdikkingsmiddel, vulmiddel en hulpmiddel voor additieven. Dit is een wit poeder dat vrijkomt bij de productie van katoen. Het wordt ook gebruikt bij lak en vernis, bij de productie van rubber en bij de behandeling van lakens en stoffen. Sinds 1961 hebben twee wetenschappers dit additief aangemerkt en aangemeld als kankerverwekkend, maar het is nog altijd toegestaan. Het is niet afbreekbaar en kan door de darmwand dringen en in het bloed terechtkomen.

E 461 = METHYCELLULOSE

Zit in: frietsaus, mayonaise, cocktailsaus, halvarine, ijs, knakworst in blik, kandijkoek, instantpudding, aardappelproducten en dieetproducten.

Risico’s: verminderde werking van de nieren, verminderde opname van voedingsstoffen en verhoogd risico op verstopping van de dikke darm.

E 461 is een emulgator, stabilisator en verdikkingsmiddel; via chemische processen gemaakt uit houtsnippers. Wordt gebruikt om het aantal vezels in een volkorenbrood te vervijfvoudigen. Het zijn loze koolhydraten die voeding aan het lichaam onttrekken om verteerd te worden.

E 621 = MONONATRIUMGLUTAMAAT (MSG)

Zit in: pakjes soep, bouillons, chips, knakworstjes, rookworsten, frikadellen, kant-en-klaar maaltijden, dieetproducten, krabbenpoten; wordt aan duizend levensmiddelen toegevoegd.

Risico’s: kan de neuronen in de hersenen aantasten.

E 621 is een synthetische smaakversterker die helaas aan duizenden levensmiddelen wordt toegevoegd. Het is een neurotoxisch additief dat het vermogen heeft om de neuronen in de hersenen aan te tasten. Het is erg lastig om dit additief te vermijden omdat het in bijna alle behandelde voedingsmiddelen wordt aangetroffen.

E 640 = GLYCINE

Zin in: afbakbroodjes, croissants en stokbroden.

Risico’: vergroot kans op onvruchtbaarheid, kan de weerstand aantasten, zou groei kunnen remmen en de kans op overlijden zou vergroot kunnen worden.

E 640 is een smaakversterker en synthetisch hulpmiddel voor additieven die zout kunnen vervangen en de eetlust bevorderen. Sommige studies beschouwen dit additief als onschuldig, terwijl een ander rapport vermeldt dat dit additief de groei kan remmen en de kans op overlijden dan vergroten. De FDA (Food and Drug Administration) heeft een verbod op dit additief voorgesteld.

E 950 = ACESULFAAM-K

Zit in: kauwgom, zoettabletjes, koffiecreamer, oploskoffie, frisdranken, light limonades, snoepjes, bonbons, marshmallows, industriële banketbakkersproducten, vlaaivulling, vruchtenyoghurt, desserts, sommige melkdranken en zoveel meer dat het onmogelijk is ze allemaal te noemen.

Risico’s: Een Engelse analyse, maart 2005, beweert dat dit additief als kankerverwekkend geldt en gelieerd wordt aan het ontstaan van longtumoren, toename van cholesterolgehalte en leukemie.

E 950 is een synthetische, zoete smaakversterker; wel tweehonderd keer zoeter dan suiker. Het wordt sinds 1988 door de FDA (Food and Drug Administration) toegestaan, hoewel het niet grondig onderzocht is. Dit additief heeft een bittere nasmaak, waardoor het vaak in combinatie met aspartaam (E 951) wordt gebruikt.

E 951 = ASPARTAAM

Zie E 950.

* ‘We citeren Dr. H.J. Roberts, een mondiale expert op het gebied van aspartaam: “Aspartaam is een waar vergif”. Het is een neurotoxisch product dat meer dan 92 ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Dit additief had nooit toegestaan mogen worden.’ (Uit: ‘Wat zit er in uw eten?’ – pag. 59 – Bouillon Uitgeverij – ISBN 9789077788288)

E 1520 = PROPYLEENGLYCOL

Zit in: margarine, boter, vloeibare olie, snoep, gebak, beschuit, alcohol, borrelnootjes, diepvrieszuivelproducten.

Risico’s: blindheid, nieraandoeningen.

E 1520 is een hulpmiddel en oplosmiddel voor additieven dat in de kleurstof annato wordt verwerkt die in margarine, boter en vloeibare olie wordt gebruikt. Dit additief staat ook bekend onder de naam antivries. Bij proefdieren die het oraal toegediend kregen, zijn er werkelijk aandoeningen aan het zenuwstelsel geconstateerd. Dit additief heeft bij honden en katten bloedaandoeningen veroorzaakt en het is dus verboden om dit in hun voedsel te verwerken. Waarom is het dan nog altijd wel toegestaan voor onze levensmiddelen, cosmetica en medicijnen?

Gerelateerde artikelen:

Lees ook: De waarheid over E-nummers
Lees ook het e-book: Weet wat je eet

Interessante boeken:

Wat zit er in uw eten_Corinne CougetWat zit er in uw eten? door Corinne Couget
Uitgeverij: Bouillon Culinaire Journalistiek
61 Positieve reviews
ISBN: 9789077788288
€ 9,90 via Bol.com

 

e-book-Weet-wat-je-eet-E-nummersLees ook het e-book van in2health:
Weet wat je eet

Over gevaren en alternatieven voor pesticide, hormonen en de gevaarlijkste e-nummers

Tags:

About Mariëlle Wiemer

Mariëlle werkt vanuit het oog van de orkaan. Ze schrijft, interviewt en redigeert de hele dag. Speerpunten: de arbeidsmarkt, gezondheid en reizen. Ze heeft journalistiek gestudeerd, is zeer betrokken bij alles wat ze doet en ziekelijk nieuwsgierig. Streven naar mentale en fysieke gezondheid is voor haar een logische levenswijze.

20 Responses to “Toelichting op zwaarste E-nummers om te vermijden!”

 1. Hanneke Huls maart 13, 2012 10:36 pm #

  Hallo Marielle,

  Ben druk met het vermijden van e-nummers, maar waarom zijn ze toch toegestaan onder het mom van ‘veilig voor je gezondheid’? Betekent dat dat de hoeveelheden in voedingsmiddelen verwaarloosbaar zijn? Welke hoeveelheden leiden tot aandoeningen?

  Hartelijke groet, Hanneke

  • Rachid Tobi maart 19, 2012 6:48 pm #

   Hoi Hanneke, bedankt voor je vraag.

   Er spelen een aantal dingen:
   1. E-nummers maken de productie van voedsel goedkoper, er is dus een financieel belang.
   2. Over het algemeen is een kleine dosis niet schadelijk, alleen de één is hier gevoeliger voor dan de ander.
   3. Een veilige ondergrens voor een product is niet aan te geven. We eten immers veel verschillende producten, die samengesteld tot een hoeveelheid leidt dat we binnen krijgen.

   We weten (helaas) niet welke hoeveelheden leiden tot een aandoening. Op de producten staat namelijk nooit hoeveel er van een e-nummer toegevoegd is.

   Mocht je meer willen weten: http://bit.ly/FPRrwq
   En anders horen we het graag van je onder deze reactie (de supermarktlijst is naar je onderweg)

   • patricia september 10, 2012 10:08 pm #

    hey,
    zou ik ook zo’n lijst mogen ontvangen?
    alvast heel erg bedankt.
    groetjes patricia

    • Rachid Tobi september 13, 2012 11:38 am #

     Het spijt me, dat is een verlopen actie, u kunt de lijsten nu in onze webwinkel aanschaffen of wachten op het e-boek dat geschreven wordt en ook in de webwinkel komt.

  • KIJK007 oktober 1, 2012 3:00 pm #

   Als ik dit allemaal lees kun je niets meer eten ,maar worden we wel allemaal veel ouder, 200 jaar geleden zat dit niet in het voedsel en werd men ongeveer 45 jaar oud gewoon door leven…

 2. Ceciel maart 18, 2012 3:48 pm #

  wil graag supermarktlijst ontvangen

 3. Frank mei 12, 2012 7:13 pm #

  Zou het handig zijn als er bij de ingang van de supermarkt een blaadje gepakt zou kunnen worden met daarop de zwaartste E-nummers zodat we dat kunnen gebruiken bij het kiezen van produkten.
  Of misschien moderner, een duidelijk overzicht op het beeldscherm van de iPhone, is er een app ?
  Zou dat niet gewoon gratis en makkelijk beschikbaar moeten zijn voor iedereen die dat wil ? Ik kon de supermarktlijst overigens niet vinden op uw website.
  Ik hoor graag uw reaktie. MVRGR.

 4. Klaartje augustus 6, 2012 8:59 am #

  Interessant artikel! Ik ben benieuwd in welke producten dit precies zit.

 5. Leonie augustus 15, 2012 11:45 pm #

  Graag ontvang ik de boodschappenlijst. En zodra er meer bekend is over de E nummers zou ik hier heel graag meer over weten. Kan iemand mij ook vertellen in hoeverre het al dan niet schadelijker is voor kinderen. Ons zoontje heeft namelijk exceem en dat wordt soms erger wellicht heeft zijn voeding (hij krijgt soweiso al geen koemelk producten meer) er ook verder mee te maken?!

  Tevens heeft mijn man een bijzonder niet echt duidelijk te benoemen allergie (de artsen komen niet echt verder dan warmte allergie) waarbij hij na inspanning hele erge jeuk krijgt en overal ernorme uitslag. Wellicht kan dit ook te maken hebben met voedsel / E numemrs?!

  Wellicht heeft iemand nu eindelijk een echt goed advies.

  Alvsat bedankt.

  Gr Leonie

  • Rachid Tobi augustus 17, 2012 12:40 pm #

   Schadelijkheid is afhankelijk van de hoeveelheid dat iemand inneemt en de persoonlijke allergische reactie. De allergie die u beschrijft kan, maar hoeft niet per definitie van e-nummers te komen.
   Ik stuur u een mail, waarin ik graag wil weten waar u woont. We beschikken over een ruime database met therapeuten. Ik stuur u dan de juiste therapeut bij u in de buurt toe.

 6. Jerry januari 12, 2013 5:39 am #

  Ik heb de laatste weken flink onderzoek gedaan naar E-nummer en hoeveel schadelijke E-nummer er in voedingsproducten zitten. Het zijn er meer dan je denkt. Het gekke is dat er dan nog op de verpakking staat: E = door de EU goedgekeurde hulpstof.

  Het is te schande voor woorden dat deze rotzooi door onze regering wordt toegestaan. Weet je wat ik dit noem? Dit noem ik MISDAAD PLEGEN OP DE VOLKSGEZONDHEID DOOR DE REGERING!!! En ze komen er nog mee weg ook. En het kanker percentage blijft maar stijgen.

  En die verhalen van dat E-nummers niet schadelijk zijn bij kleine hoeveel is onzin. Ook al merk er niet meteen wat van.. je weet nooit wat voor schade je over 10 of 20 jaar hebt. Tevens zijn er genoeg lab onderzoeken geweest waarin is aangetoond dat het iig schadelijk is.

  Ik liep pas in een supermarkt en ging bijv alle broodproducten onderzoeken. Vooral de voorverpakte broodproducten bevatten E200 en E471. Deze zijn zeer schadelijk en worden ook als rood aangegeven in verschillende tabellen. Ik liep naar de bedrijfsleider en vroeg aan hem of ik iets mocht vragen. Ik vertelde hem over hun broodproducten en de E200 en E471, en liet hem ook de tabel met alle nummers zien. Ik vroeg aan hem: “Hoe kan dit nou worden toegestaan?”. Hij zei: “Ja, ik ben het helemaal met u eens, ik snap het zelf ook niet. Ik koop zelf ook nooit light producten omdat ik weet dat o.a. Aspertaam zeer schadelijk is. Het enige wat ik kan doen is het aan mijn baas doorgeven”. Zo zie je maar weer.

  Wij zouden eigenlijk met zijn alle de staat moeten aanklagen en alle kunstmatinge producten keihard gaan boycotten!!!
  Dan pas gaan er echt veranderingen in komen. Ik hoop dat iedereen hier aan mee wilt doen. Alleen maar losse groentes, losse kruiden etc kopen. Geen voorgemengde rommel.

 7. Ernst juni 28, 2013 5:04 pm #

  Niet alles wat hier over E-nummers geschreven wordt, is waar. Zou het wel zo zijn, dan worden we massaal vergiftigd. Dan hoeven we ons niet meer druk te maken over overbevolking. Het is de zelfde hetze als dat Ritalin slecht zou zijn voor ADHD-ers en dat inentingen autisme veroorzaakt. Wel is het beter voor je gezondheid om zoveel mogelijk aan eten zelf te bereiden. Geraffineerde produkten, geharde vetten, teveel aan zout, enz.
  Aspartaam is niet kankerverwekkend.

  • Rachid Tobi juli 10, 2013 12:42 pm #

   Bedankt voor de tijd die je hebt genomen om te reageren, ik weet niet waar je dit op baseert want ik ben het niet eens met je stellingen. Natuurlijk kunnen we niet iedereen over 1 kam scheren, we zijn niet allemaal hetzelfde en de een reageert ergens intenser op dan de ander. Toch is het zo dat het giftige stoffen zijn, maar de dosis bepaalt of het ons ziek maakt of niet. Aspartaam is overigens ontdekt toen ze rattengif ontwikkelde er zijn meer onderzoeken dat het slecht voor ons is dan goed, maar er is veel geld mee gemoeid.
   Zware gevallen zijn (wellicht) geholpen met Ritalin, het probleem is dat veel kinderen te snel de stempel ADHD opgedrukt krijgen en het gros is niet gebaat met Ritalin, in tegendeel ik heb een heleboel kinderen met voedingssupplementen op zien bloeien.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Voedsel en je hersenen. « tienekescholtens - september 19, 2012

  […] Verder zijn er E-nummers in ons voedsel te vinden die zo slecht zijn, dat je daar zelf maar eens ove… Hier een link naar een website die de ergste keurig op een rijtje heeft gezet. Helder en duidelijk. Bijvoorbeeld E385 . Een stof die bijvoorbeeld in veel voedingsmiddelen te vinden is. Mayonaise is er een voorbeeld van. Deze stof is erg slecht voor de hersenen. […]

 2. Waarom is groente gezond ? « tienekescholtens - november 11, 2012

  […] leef- en eetgewoonten was dit nu niet mogelijk. We vernielen onszelf, als het ware. Alleen al de E-nummers in ons voedsel geven je te denken, dit kan niet goed […]

 3. E-nummers: hoe zit dat nou precies? | @ in2health@ in2health - mei 15, 2014

  […] ook: Welke E-Nummers zeker vermijden Lees ook het e-book: Weet wat je […]

 4. En de Nobelprijs voor zinloze, criminele uitvindingen gaat dit jaar naar… | katskleuren - oktober 8, 2015

  […] De Anonieme Voedseltechnoloog. […]

 5. Lekker, dinatriumguanylaat? - maart 7, 2016

  […] ‘Toelichting op zwaarste E-nummers om te vermijden’. Geraadpleegd op: 20-06-2013 http://www.in2health.nl/uitleg-voeding/e-nummers/toelichting-op-zwaarste-e-nummers-om-te-vermijden/ […]

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsenÍ